Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÉ SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ S PLICNÍ HYPERTENZÍ PO KATÉTROVÉ ABLACI PRO SUPRAVENTRIKULÁRNÍ ARYTMIE

M. Dusík, Z. Fingrová, P. Jansa, D. Ambrož, V. Dytrych, A. Linhart, Š. Havránek (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

ÚVOD: Selektivní katétrová ablace (RFCA) supraventrikulárních arytmií, včetně fibrilace síní (AF) a typického flutteru síní (AFL), je proveditelná a bezpečná i u nemocných s plicní hypertenzí (PH). Dlouhodobý efekt i strategie výkonů jsou předmětem diskuse. V loňském roce jsme publikovali multicentrickou randomizovanou studii srovnávající extenzivní (biatriální ablace arytmogenního substrátu) a limitovaný přístup (ablace klinické arytmie) u pacientů s PH a AF nebo síňovými tachykardiemi (AT) včetně AFL. Nyní prezentujeme výsledky dlouhodobého sledování těchto nemocných v rámci jednoho z center.
METODY: Pacienti s kombinovanou pre- a postkapilární nebo izolovanou prekapilární PH s AF nebo AT indikovanou k RFCA byli randomizováni 1:1 k provedení extenzivní nebo limitované katétrové ablace. Primárním endpointem byla klinicky významná recidiva arytmie po tříměsíční blanking periodě po RFCA.
VÝSLEDKY: V rámci našeho centra bylo do studie zařazeno celkem 52 pacientů (27 mužů, věkový medián 71 let [IQR 62-75]). K extenzivní ablaci bylo randomizováno 24 nemocných, k limitované ablaci pak 28. Primární klinickou arytmií byla při zařazení u 20 subjektů AF, u 22 AFL a u 10 nemocných jiná AT. V průběhu celé doby prodlouženého sledování (medián 31 měsíců [IQR 18-46]) byl primární endpoint zaznamenán u 17 pacientů (71%) z extenzivní skupiny vs. u 13 pacientů (46%) po limitované ablaci (p=0,096). Srovnatelná byla i celková mortalita nemocných (9 [38%] vs. 11 [39%], p=1,0). Výsledky základního a dlouhodobého follow-up jsou shrnuty v tabulce. V rámci celého sledování došlo k recidivě AFL jen u 2 pacientů, dalších 7 nicméně po ablaci vyvinulo jinou arytmii.
ZÁVĚR: Recidivy arytmií po provedení RFCA u nemocných s PH jsou časté a jejich počet narůstá s délkou sledování bez ohledu na konkrétní strategii výkonu. Celková mortalita nemocných s PH a poruchami rytmu je vysoká.