Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INTRAPERIKARDIÁLNĚ APLIKOVANÁ TROMBOLÝZA V TERAPII PURULENTNÍ PERIKARDITIDY

R. Špaček, L. Rucki, J. Barčák (Třinec)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Purulentní perikarditida je ne zcela častá, ale velmi závažná klinická jednotka s udávanou mortalitou 20-30% i při optimální terapii. V léčbě používáme především antibiotika a perikardiální drenáž. Dosud málo používanou, ale dle dostupné evidence slibnou metodou, je aplikace trombolýzy intraperikardiálně. V této práci popisujeme kazuistiku 76 letého nemocného s purulentní perikarditidou, s aplikací intraperikardiální trombolýzy. Zároveň analyzujeme dostupnou evidenci podporující tento postup.

Popis kazuistiky: 76 letý pacient s DM 2. typu a arteriální hypertenzí byl hospitalizován na spádovém interním oddělení pro bolesti na hrudi a dušnost. Na základě echokardiografie (perikardiální výpotek) a EKG změn byl stav hodnocen jako akutní perikarditida, zaléčen NSAID a Colchicinem. Stav se však nelepšil, postupný vznik renální insuficience, hypotenze, proto nemocný referován na naše pracoviště. Při přijetí pacient oběhově nestabilní, klidově dušný, ultrazvukově verifikován heteroechogenní septovaný perikardiální výpotek a pleurální výpotky bilat. Provedena akutní perikardiocentéza s evakuací 350ml zkalené žlutavé tekutiny. Dle pH a hladiny glukózy ve výpotku diagnostikována purulentní etiologie, kultivačně verifikován Staph. Aureus. Na základě dostupné evidence ve 2 sezeních aplikována intraperikardiálně trombolýza s dobrým efektem, odsátím dalšího výpotku. Postupně dochází ke stabilizaci stavu, úpravě renálních a zánětlivých parametrů, perikardiální drén vytažen. Po celkem 12 dnech hospitalizace byl pacient přeložen zpět na spádové interní oddělení, odkud byl časně dimitován, dále bezproblémový průběh.

Závěr: V této práci popisujeme kazuistiku 76 letého diabetika s purulentní perikarditidou, která byla řešena intraperikardiální trombolýzou s dobrým efektem léčby. Zároveň popisujeme současnou evidenci, dávkování trombolýzy a další specifika.