Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLEMENTACE PROTOKOLIZOVANÉ MIMOTĚLNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE U PACIENTŮ S REFRAKTERNÍ ZÁSTAVOU OBĚHU - ROČNÍ ZKUŠENOSTI KRAJSKÉ NEMOCNICE LIBEREC

J. Seiner, M. Strýček, R. Polášek (Liberec)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Metoda ECPR (V-A ECMO) je schopná krátkodobě nahradit oběh a oxygenaci u pacientů s refrakterní srdeční zástavou a umožňuje provedení specifických terapeutických intervencí (např. selektivní koronarografii, perkutánní koronární intervenci nebo ohřev pacienta při hypotermii). Živelné použití této metody bez jasně definovaného protokolu nepřináší dobré výsledky, co potvrzují i naše dosavadní zkušenosti s 30 denním přežíváním jen kolem 15%. Od roku 2020 máme k dispozici 3 randomizované studie zabívající se ECPR, které sice ne definitivně, ale s jasným benefitním signálem ukázali, že při správné selekci a provedení je metoda ECPR nejen bezpečně proveditelná, ale hlavně prognosticky prospěšná u pacientů se spatřenou srdeční zástavou, kteří jsou laicky resuscitovaní, mají iniciálně defibrilovatelný rytmus a konvenční rozšířenou resuscitací se nedaří dosáhnout ROSC a je-li u nich zahájená ECPR do 60 minuty od srdeční zástavy.

Metoda: Prospektivní registr pacientů s refrakterní oběhovou zástavou, u kterých byl aktivován ECPR protokol. Hodnocena 30denní mortalita, neurologický outcome a komplikace spojené s metodou ECMO.

Výsledky: Od dubna 2023 byl ECPR protokol aktivován 9x. Z toho 3x byla léčba ukončená pro futilitu - 1x při převzetí pro dlouhý transport, 2x na sále dle výsledků art. astrupů. Většina zástav byla mimo-nemocničních (67 %), ve 100 % se jednalo o muže s průměrným věkem 56 let (38-70). Průměrný čas do napojeni ECMO od zástavy u skutečně napojených byl 55 minut, průměrný čas kanylace 7,2 minuty. Etiologie 5x AKS (55 %), 2x hypotermie, 1x plicní embolie, 1x anafylaktický šok. 30denní mortalita byla 33 % (dosud byla mortalita ECPR na našem pracovišti 83 %, p: 0,02).

Závěr: Implementace protokolu ECPR vedla na našem pracovišti k signifikantnímu snížení 30denní mortality pacientů s refrakterní zástavou oběhu.