Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA AKUTNÍ MYOKARDITIDY A INFARKTU MYOKARDU V MLADÉ POPULACE POMOCÍ ECHOKARDIOGRAFICKÉHO VYŠETŘENÍ, HODNOTY CRP A COPEPTINU – PROSPEKTIVNÍ OBSERVAČNÍ STUDIE

D. Zaplatilová, D. Kiss, L. Bouček, T. Ondrúš, L. Šujaková, M. Miklíková, I. Pařenicová, J. Stašek, P. Krejčí, K. Marcinechová, J. Jarkovský, P. Kala, J. Pařenica (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Background: Akutní myokarditida (AM), která se prezentuje bolestí na hrudi, EKG změnami napodobujícími ischémii a pozitivitou troponinu, vyžaduje k vyloučení akutního infarktu myokardu (AIM) často akutní koronarografii (SKG)/CT-koronarografii. To představuje zátěž kontrastní látkou, rtg zářením a riziko komplikací těchto vyšetření. Copeptin je C-terminální konec pre-pro-hormonu arginine vasopresinu (antidiuretický hormon). Copeptin je časně uvolňován v rámci AIM jako nespecifický stresový hormon. Cílem práce je prokázat, že kombinací echokardiografického a laboratorního vyšetření můžeme bezpečně diagnostikovat u části pacientů AM a vyhnout se provedení koronarografie.

Metodika: Ve skupině pacientů 18-55 let přijatých pro bolesti na hrudi, bylo provedeno vstupně laboratorní vyšetření (CRP, copeptin, hsTn, NTproBNP), echokardiografie na posouzení EF a kinetiky stěn LK. Z této analýzy byly vyloučeni pacienti s bolestmi trvajícími déle než 12 hod a pacienti, u kterých byl proveden odběr na biomarkery až po koronární intervenci. Do kontrolní skupiny byli zařazeni zdraví dobrovolníci a pacienti s bolestí nekardiální etiologie. Pro popis dat byl u spojitých dat použit medián doplněný o 5-95 percentil a absolutní a relativní četnost pro data kategoriální. Statistická významnost rozdílů mezi skupinami pacientů byla hodnocena Mann-Whitney testem pro data spojitá a Chi-kvadrát test maximální věrohodnosti pro data kategoriální.

Výsledky: Výsledky ukazuje přiložená tabulka.

Závěr Pacienti s AIM mají oproti pacientům s AM častěji přítomnost segmentární akinezy LK, signifikantně vyšší vstupní hodnotu copeptinu, naopak pacienti s myokarditidou mají signifikantně vyšší CRP. Na základě těchto výsledků bude vytvořen algoritmus k bezpečné identifikaci části pacientů s AM, u kterých není nutné provádět koronarografii.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)