Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE BEZDRÁTOVÉHO KARDIOSTIMULÁTORU A SUBKUTÁNNÍHO ICD U PACIENTA PO INFEKČNÍ ENDOKARDITIDĚ ENDOVAZÁLNÍHO ICD SYSTÉMU A SE SYNDROMEM HORNÍ DUTÉ ŽÍLY

K. Koščová, P. Neužil, K. Poledníková, T. Hauer, J. Sulženko, B. Kožnar, M. Janotka, J. Petrů, J. Naar, A. Krüger, M. Chovanec, M. Prokopová, L. Šedivá, P. Osmančík (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Bezdrátová stimulace snižuje riziko se stimulačním systémem spojené infekce. Podobně subkutánní implantabilní kardioverter-defibrilátor (ICD) je díky extravazální implantaci vhodnou alternativou pro pacienty s anamnézou endokarditidy endovazálního ICD systému.

Popis případu: Prezentujeme případ 66letého polymorbidního hypertonika, diabetika 2. typu na insulinové terapii, s ischemickou chorobou srdeční, po kardiochirurgické revaskularizaci i po perkutánních intervencích na věnčitých tepnách, s chronickým srdečním selháním, po implantaci kardiostimulátoru pro úplnou atrioventrikulární blokádu roku 2015 a upgrade na biventrikulární (BiV) ICD zleva pro progresi dysfunkce levé komory v r. 2018, v r. 2020 po reimplantaci CRT-D systému zprava pro nárůst stimulačního prahu, v r. 2023 po kompletní extrakci CRT-D systému z pravého i levého podklíčku pro infekční endokarditidu. Pro syndrom horní duté žíly nutná stentáž vena cava superior. Následně zaveden subkutánní ICD a v další době cestou femorální žíly bezdrátový kardiostimulátor.

Závěr: Bezdrátová stimulace a extravaskulární typ ICD je vhodnou alternativou nejen u pacientů po prodělané infekční endokarditidě stimulačního/ICD systému, ale i u pacienta se syndromem horní duté žíly v souvislosti s přítomností stimulačních elektrod v žilním systému.