Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INOVACE V KARDIOLOGII: HYPNOTICKÁ AUDIONAHRÁVKA V PŘÍPRAVĚ NA IMPLANTACI KARDIOSTIMULÁTORU

O. Jiravský, I. Ranič, J. Chovančík (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Implantace kardiostimulátoru může být pro pacienty zdrojem značného stresu a nepohodlí. Aktuální pilotní studie se zaměřuje na vývoj a validaci 15minutového hypnotického audio programu pro snížení stresu a citlivosti na bolest u pacientů před implantací kardiostimulátoru.

Metoda: Program, namluvený kardiologem vyškoleným v hypnóze, obsahuje tři části: úvodní vysvětlení hypnózy, slovní vedení do hypnózy ( klasická dle prof. Kratochvíla) a hypnotické sugesce 'chladného, modrého světla' a 'doteku prstů přinášejících vymizení bolesti' v levé podklíčkové oblasti. Tyto sugesce mají za cíl snížit bolest a přinést anestezii. Závěrečná část obsahuje posthypnotické sugesce pro uvolnění a zapamatování klíčových prvků hypnózy a možnost jejich znovupřivolání na implantačním sále. Účinnost byla hodnocena vizuální analogovou škálou (VAS) pro bolest a STAI X1 pro úzkost.

Výsledky: Pilotní projekt s 10 pacienty ukázal pozitivní zpětnou vazbu, vedoucí ke zlepšení programu. Plánuje se randomizovaná studie pro porovnání s tradiční přípravou. Předběžné výsledky ukazují na snížení bolesti (VAS medián minus 3,2 bodu (IQR 2,5) a úzkosti (STAI X1 median minus 37% (IQR 25) .

Závěry: Inovativní přístup s využitím hypnotické audio nahrávky naznačuje zvýšení komfortu pacientů a snížení stresu a bolesti při implantaci kardiostimulátoru. Další fáze bude zahrnovat integraci s VR headsety pro lepší optimalizaci pacientské zkušenosti a výsledků procedury.