Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA S MULTIABLAČNÍM SYSTÉMEM SPHERE-PVI

J. Škoda, P. Neužil, J. Petrů, M. Funasako, L. Šedivá, M. Janotka, M. Chovanec, P. Hála, V. Reddy (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Prezentujeme zkušenosti našeho centra s vyhodnocením bezpečnosti a efektivity ablačního katetru SpherePVI™ Affera Inc. v tzv. single-shot aplikaci pulzního pole k izolaci plicních žil při katetrizační ablaci paroxysmální fibrilace síní.
Metoda, soubor a výsledky: Systém Affera využívá inovovaný systém mřížkového 8F expandibilního kateteru 2.generace Sphere-PVI s větším expandibilním průměrem k jednorázové izolaci plicních žil v krátkém čase. Do nerandomizované multicentrické studie bylo v našem centru zařazeno celkem 34 pacientů (a dalších 15 pacientů bez ukončeného sledování t.č. před remapováním) s průměrným věkem 61 let a velikostí levé síně 40mm PLAX, a obvyklými kritérii pro faramakorezistentní parox. fibrilaci síní v rámci první katetrizační ablace. U každého pacienta byla provedena izolace plicních žil, u některých nemocných dále bylo pokračováno v lineárních liniích v levé síni a pravé síni. Doba ablace byla 75±23sec, s časem ablačního katetru v levé síni (LA-dwell) 18.4±10.3min, Remapování levé a pravé síně po třech měsících podstoupilo celkem 30 pacientů, přičemž u 10 posledních pacientů po upgradu PF generátoru nebyla v remapování žádná rekonexe plicních žil ani klinicky nebyla rekurence FiS/AT ve 12měs. sledování, zatímco v první části pacientů před upgradem PF generátoru u 8/20 remapovaných byla provedena reizolace plicních žil nebo reablace CT istmu a klinicky byla přítomna 7x rekurence parox. FiS/AT před remapováním resp. u 5/21 pacientů v dalším 9 měs. sledování. v téže skupině byla 1x přítomna TIA dva dny po výkonu, bez jiných relevantních komplikací v celém souboru.
Závěr: Předběžné výsledky našeho centra s katetrizační ablací parox. FiS ablačním katetrem SpherePVI™ Affera Inc prokazuje velmi příznivou bezpečnost a efektivitu s velmi krátkým procedurálním časem po upgradu PF generátoru.