Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘESNÝ ALGORITMUS PŘEDOPERAČNÍCH VYŠETŘENÍ PŘED KARDIOCHIRURGICKÝMI A KATETRIZAČNÍMI VÝKONY U PACIENTŮ HOSPITALIZOVANÝCH NA JEDNODENNÍM STACIONÁŘI.

L. Vyskočilová, A. Večeřová, M. Stříteská (Praha)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Přesný algoritmus předoperačních vyšetření před kardiochirurgickými a katetrizačními výkony u pacientů hospitalizovaných na jednodenním stacionáři.

Úvod : Skladba pacientů přicházejících k 24hodinové hospitalizaci na kardiologickém stacionáři je rozmanitá. Pacienti přichází elektivně ke katetrizačním vyšetření na cévách srdce, oblasti pánve a dolních končetin, k ablačním výkonům, k implantacím kardiostimulátorů nebo implantabilních kardioverterů či k elektrickým kardioverzím.
Metody a výsledky : Cílem ošetřovatelské péče je vše připravit a naplánovat ještě před přijetím pacienta do nemocnice tak, aby potřebná vyšetření byla k dispozici. 
Na jednodenním stacionáři připravujeme pacienty ke kardiochirurgickým výkonům jednak plánovaně, například nemocní s významnou valvulopatiím či dilatací ascendentní aorty indikovanou k chirurgickému řešení, nebo akutně v případě nutnosti časného kardiochirurgického výkonu vycházejícího z aktuálně provedeného vyšetření.
Dle klinického stavu nemocného, a i časových možností pacienta v případě plánovaného chirurgického výkonu, sestra koordinuje přípravu i po propuštění z nemocnice. Některá vyšetření jsou ve spolupráci s ošetřujícím lékařem provedena až ambulantně. Součástí přípravy je pohovor s pacientem, při kterém má nemocný možnost se informovat na problematiku chirurgického zákroku jak od lékaře, tak od zdravotní sestry.
Na našem oddělení ročně připravujeme 53 pacientů k aortokoronárním rekonstrukcím, 102 pacientů k chlopenním rekonstrukcím a náhradám, 85 pacientů k jiným kardiochirurgickým výkonům.
Závěr : V prezentovaném sdělení chceme dokumentovat nutnost plánované a pečlivé přípravy na kardiochirurgické výkony, která umožňuje pacientům i personálu časově optimalizovat dobu nutných předoperačních výkonů a přispívá ke zlepšení dostupnosti potřebných vyšetření.