Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HLAVNÍ ROLE - PULSNÍ POLE, VEDLEJŠÍ ROLE - RADIOFREKVENCE

V. Kycltová, H. Machová, M. Stránská, A. Pařízková, P. Moučka, M. Mudroch, K. Horáčková, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl:
Použití pulsního elektrického pole je novou metodou ablace fibrilace síní (FS). V našem sdělení představujeme metodu ablace využívající kombinaci PF (pulsed field) a RF (radiofrekvenční) energie, její principy a specifika z pohledu sálové zdravotní sestry.
Metoda, soubor a výsledky:
Ablace FS pulsním polem spočívá v aplikaci krátkých sekvencí elektrického pole. Tato energie vede k narušení buněčné membrány a tím k ireverzibilnímu poškození. Cílem ablace bývá elektrická izolace plicních žil či dosažení transmurálních lineárních či bodových lézí. Výhodami PF energie je preferenční orgánová kardioselektivita, bezpečnost a rychlost aplikací. RF proud na druhou stranu je stále považován za zlatý standard v ablační léčbě, ovlivňuje např. i epikardiálně uložená vegetativní ganglia, která se mohou podílet na patofyziologii arytmií a jeho aplikace není tak bolestivá. Systém Affera (Medtronic) s katetrem Sphere9 nabízí možnost rychlého elektroanatomického mapování s bodovými krátkými aplikacemi a střídáním PF a RF ablací dle preference operatéra. Typická místa pro RF aplikace jsou CT istmus, mitrální istmus či anteriorní aspekty plicních žil – tedy místa, kde je srdeční stěna silná a kde nehrozí rizika z kolaterálního postižení. Od r. 2023 je systém Affera schválen ke klinickému použití.
Výkony se provádějí v celkové anestezii, 3 femorální vstupy (Agilis sheath 8,5F, ICE katetr a katetr do koronárního sinu, přístup do levé síně je transseptální, doporučené ACT je přes 300s. Celý výkon (mapování i ablace) je pak prováděna jen za použití jednoho ablačního katetru Sphere9. V rámci klinických zkoušek bylo takto ošetřeno přes 120 pacientů.
Závěr: Katetrizační ablace se střídáním aplikací PF a RF proudu je nejmodernější metodou léčby FS. Efektivita a bezpečnost střídání obou energií v rámci jednoho výkonu byla ověřena v předchozích klinických studiích.