Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOVY A STOPOVÉ PRVKY V KALCIFIKOVANÝCH CHLOPNÍCH PACIENTŮ SE ZÍSKANOU VÝZNAMNOU AORTÁLNÍ STENÓZOU: EXISTUJE SOUVISLOST S PROCESEM DEGENERACE?

J. Maňoušek, A. Tomášek, J. Kuta, J. Hlásenský, L. Křen, M. Šindler, P. Němec, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl. Stanovit koncentrace 21 kovů a stopových prvků (Al, Au, Ba, Cd, Ca, Co, Cr, Cu, Hg, Mg, Mo, Ni, P, Pb, S, Se, Sn, Sr, Ti, V a Zn) ve tkáni kalcifikovaných aortálních chlopní a porovnat je s koncentracemi stejných prvků ve tkáni zdravých aortálních chlopní kontrolní skupiny. Materiál a metody. Soubor tvořilo 49 pacientů (25 mužů, průměrný věk 74 let) s významnou kalcifikovanou aortální stenózou indikovaných k operační náhradě chlopně. Kontrolní skupina zahrnovala 34 zemřelých (20 mužů, průměrný věk 53 let) bez makroskopických známek srdečního onemocnění. Kalcifikované chlopně byly explantovány při srdeční operaci a hluboce zmrazeny. Podobně byly získány chlopně kontrolní skupiny. Všechny chlopně byly následně lyofilizovány a analyzovány hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem. Koncentrace vybraných prvků byly porovnány standardními statistickými metodami. Výsledky. Kalcifikované aortální chlopně obsahovaly významně vyšší (p <0,05) koncentrace Ba, Ca, Co, Cr, Mg, P, Pb, Se, Sn, Sr resp. Zn a naopak významně nižší koncentrace Cd, Cu, Mo, S resp. V než chlopně kontrolní skupiny. Při degeneraci chlopně se zvyšují koncentrace Ca, Mg a P a naopak klesají koncentrace S a Se; to odpovídá ztrátě proteinové složky chlopně. S přibývajícím věkem se zvyšují koncentrace Ba, Ca, Co, P, Pb a Sr i ve tkáni zdravých chlopní. Ženy měly proti mužům v postižených chlopních významně nižší koncentrace Ca, Mg, P, Pb a Zn a významně vyšší koncentrace Cd, Co, S, Se a Sn. To naznačuje méně pokročilou kalcifikaci chlopně u operovaných žen. Diskuze, závěr. Kalcifikace aortální chlopně je spojena se zvýšenou tkáňovou akumulací většiny analyzovaných prvků, včetně kovových polutantů. Souvislost mezi kovovými polutanty a procesem degenerace aortální chlopně nelze vyloučit. 

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)

Podpořeno grantem č. 201405 CKTCH Brno, výzkumnou infrastrukturou RECETOX (LM2018121) MŠMT ČR, Operačním programem Výzkum, vývoj a inovace – projekt CETOCOEN EXCELLENCE (č. CZ.02.1.01/0.0/0.0/17_043/0009632) a MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705).