Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RETROSPEKTIVNÍ HODNOCENÍ INCIDENCE ATRIÁLNÍ FUNKČNÍ MITRÁLNÍ REGURGITACE (AFMR) V ZÁVISLOSTI NA PŘÍTOMNÉ DILATACI LEVÉ SÍNĚ

A. Večeřová, Š. Havránek, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Dilatace levé síně souvisí s řadou kardiálních i nekardiálních onemocnění včetně vzrůstající prevalence fibrilace síní. I přes moderní farmakologickou i nefarmakologickou léčbu je řada onemocnění trvale progredující. Strukturální remodelace levé síně může být komplikována vznikem významné atriální funkční mitrální regurgitace (AFMR).
Cíl: Cílem sledování je zjištění reálné incidenci středně významné a významné AFMR v závislosti na dilataci síní po deseti letech od diagnostiky dilatace levé síně.
Metodika: Retrospektivně jsme analyzovali pacienty se vstupním echokardiografickým vyšetřením za pětileté období mezi lety 2008 a 2013 a kontrolním mezi roky 2018 a 2023. Bylo provedeno hodnocení nově vzniklé mitrální regurgitace u pacientů s dilatovanou levou síní (v parasternální projekci rozměr levé síně větší než 45 mm a/nebo indexovaný objem levé síně při biplanárním vyšetření více než 34ml/m2).
Výsledky: Z celkového počtu 57 366 echokardiografických vyšetření v letech 2008 až 2013 byla nalezena dilatovaná levé síň u 2 349 pacientů. V našem souboru došlo u 336 pacientů (tj. 14,3 %) k rozvoji mitrální regurgitace významnější než lehké. Z toho 117 pacientů (4,6 %) mělo AFMR významnou.
Závěr: U významného množství pacientů v průběhu desetiletého sledování dochází k vzniku AFMR, a to i přes moderní léčebné možnosti. Léčba AFMR je předmětem další diskuse.