Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CO VŠE NÁM MŮŽE ZMĚNIT ARTERIÁLNÍ KŘIVKU?

B. Homolová , K. Švenková , A. Krüger  (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - sesterský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod
Invazivní monitorování arteriálního tlaku je jedním z nástrojů pro hodnocení hemodynamického stavu pacienta v intenzivní péči. Tato práce poukazuje na význam analýzy arteriální křivky při hodnocení stavu oběhu u kriticky nemocných.
Metody
Hlavním zaměřením naší práce byla interpretace arteriální křivky, která poskytuje primárně klíčové informace o dynamice krevního tlaku a srdečním výdeji. Kombinovali jsme tuto analýzu s daty z kontinuálního monitorování elektrokardiogramu (EKG) a monitorováním srdečního výdeje pomocí přístroje HemoSphere (Edwards Lifescience, USA). Dále jsme posuzovali echokardiografické nálezy, což nám umožnilo získat komplexní pohled na srdeční funkci a oběhový stav pacientů. Cílem bylo nejen identifikovat typické vzorce v arteriální křivce, ale také pochopit jejich význam v širším kontextu hemodynamiky nemocného.
Výsledky
Integrace dat z arteriální křivky, EKG a monitorování srdečního výdeje umožnila identifikovat patologické stavy, jako jsou srdeční arytmie či změny v srdečním výdeji. Tyto poznatky jsou klíčové pro péči o nemocné na lůžkách intenzivní péče. Kontinuálně můžeme sledovat a hodnotit v trendech změny hemodynamiky a reakci na aktuální léčebný zásah (podání tekutin, inotropní či vasopresorická medikace).
Závěr
Analýza arteriální křivky v kombinaci s dalšími diagnostickými nástroji jsou nezbytné pro práci sestry na jednotkách intenzivní péče. Toto multidisciplinární pojetí péče umožňuje efektivnější identifikaci potenciálních rizik pro pacienty, zlepšuje týmovou spolupráci a přispívá k lepší péči o pacienty v kritickém stavu.