Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMPLIKACE PO IMPLANTACI KARDIOSTIMULÁTORU

K. Šťastná, D. Hasoňová, S. Havránková (Olomouc)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - sesterský, XXXII. Sjezd ČKS

Pacient M.J. *1948 byl přijat 1.2.2023 do nemocnice Zlín k reimplantaci kardiostimulátoru pro vyhasínání zdroje. Poté vznikla infekce kapsy a po domluvě s vedením naší kliniky byl přeložen 16.2. do FN Olomouc k explantaci systému.

Zde provedeno TEE a zjištěna vegetace na trikuspidální chlopni a významná trikuspidální regurgitace. Rána konzultována s plastickou chirugií, proveden stěr ze spodiny rány a nastavena léčba rány. Z plastické chirurgie doporučena nekrektomie, důkladná exkochleace a naložení VAC systému. 28.4. proveden výkon v celkové anestezii. Během výkonu byla provedena biopsie. Ze vzorku diagnostikována pyoderma gangrenosum. Z důvodu koagul pod houbou VAC systému byl systém 7.5. sejmutý.

25.5. byla provedena implantace bezelektrodového kardiostimulátoru – leadless PM. Pacient byl na týden překryt ATB terapií. 2.6. vzniká další defekt v pravém třísle, v místě vstupu po implantaci PM. 9.6. domluveno imunologické vyšetření. Bylo doporučeno podávat imunosupresiva. Po pár dnech nastavené léčby došlo ke zlepšení a hojení obou ran. Po celou dobu hospitalizace měl pacient nastavenou diuretickou terapii v rámci srdečního selhání a otoků celého těla. Po celkovém zlepšení stavu pacienta i jeho ran byl pacient propuštěn do domácí péče. Převazy ran prováděny ambulantně. V domácím prostředí došlo k celkovému zhojení obou ran.

Obecně je pyoderma gangrenosum poměrně vzácné dermatologické onemocnění, které postihuje především dospělé pacienty, a ojediněle se vyskytuje také u dětí starších 12 let. Jedná se o hnisavé kožní projevy, které mají nejprve podobu puchýřků naplněných hnisem, které se postupně spojují do velkých vředovitých útvarů. Útvary bývají ohraničené lemem. Může dojít k nekróze části tkání. Tyto projevy, které jsou velmi bolestivé. Přesné příčiny onemocnění nejsou známy. Při léčbě se používají kortikosteroidy a další imunosupresiva.