Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPECIFIKA PÉČE O PACIENTY BĚHEM ELEKTRICKÉ KARDIOVERZE Z POHLEDU SESTRY

L. Lapáčková , L. Vyskočilová, A. Večeřová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Na monitorovaný 1denní stacionář přicházejí pacienti k plánovaným elektrickým kardioverzím. Jedná se o běžně prováděný výkon prakticky ve všech nemocnicích, který má při správném provedení nízké riziko komplikací. I přesto je třeba dodržovat bezpečné algoritmy provedení. Uvádíme úspěšnost elektrické kardioverze u správně indikovaných pacientů. Zároveň se soustřeďujeme na možná rizika výkonu a eventuální komplikace.
Soubor a metodika: Elektrická kardioverze je výkon, který se používá k obnově normálního srdečního rytmu u pacientů s poruchou srdečního tepu, jako je fibrilace síní nebo flutter síní. Během této procedury je důležité poskytnout specifickou péči pacientům, aby se minimalizovala rizika a maximalizovala účinnost zákroku. Vycházíme ze souboru pacientů, kteří přicházejí plánovaně k elektrické kardioverzi. Celkem jsme k elektrické kardioverzi indikovali během tří let 645 pacientů.
Výsledky: V aktuálním sdělení chceme demonstrovat úspěšnost elektrické kardioverze po jednom výboji a procento nutnosti opakování výboje.
Závěr: Před elektrickou kardioverzí je důležité pacienta připravit na výkon, a to včetně psychické podpory. Sestra také znovu informuje pacienta o výkonu a znovu vysvětluje postup, kontroluje dokumentaci a ujišťuje se, zda pacient splňuje všechna kritéria pro výkon, připraví veškeré potřebné vybavení k monitoraci vitálních funkcí pacienta. Na souboru provedených 645 elektrických kardioverzí na kardiologickém oddělení chceme demonstrovat správné provedení, které vede k obnově sinusového rytmu po jednom výboji, ale také možné komplikace, s kterými je nutno počítat, a hlavně jim předcházet.