Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FIBRILACE KOMOR V DŮSLEDKU ZVÝŠENÉ HLADINY TROMBOCYTŮ? ANEB OPAKOVANÉ KORONÁRNÍ SYNDROMY U PACIENTA S ESENCIÁLNÍ TROMBOCYTÉMIÍ.

J. Buzáš, M. Martínek, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

ÚVOD
Esenciální trombocytémie je chronické myeloproliferativní onemocnění charakterizované zvýšeným počtem trombocytů, často provázené krvácivými či trombotickými komplikacemi.

CÍL
Cílem této kazuistiky je zdůraznit důležitost mezioborové spolupráce a zohlednění méně obvyklých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS). Zaměřujeme se na esenciální trombocytémii jako potenciální rizikový faktor, projevující se opakovanými akutními koronárními syndromy a restenózami u pacienta našeho kardiocentra.

POPIS PŘÍPADU
56letý pacient léčený pro esenciální trombocytémii byl poprvé přijat akutně v dubnu 2022 s diagnózou STEMI jako primomanifestací ICHS, řešeno perkutánní koronární intervencí RIA a RMS. V říjnu 2022 plánovaná rekoronarografie s nálezem hraniční restenózy v povodí RCx. V prosinci 2022 pro recidivu anginy pectoris ošetřena těsná in-stent resteóza RMS. Dále pacient bez zásadních potíží, zvyklá terapie ICHS, navíc anagrelid z hematologické indikace. V mezidobí došlo k nárůstu hladiny trombocytů. V červnu 2023 pacient znovu přijat pro atypické bolesti na hrudi. Časně rozvoj fibrilace komor, hodnoceno jako NSTEMI komplikované maligní arytmií. Po úspěšné kardiopulomnální resuscitaci s nutností defibrilace byla urgentně ošetřena in-stent restenóza RIA. Po konzultaci s hematologem navýšena tromboredukční terapie, s cílem udržet hladinu trombocytů ve fyziologickém rozmezí.

ZÁVĚR
Esenciální trombocytémie je vzácný, nicméně u tohoto pacienta významný, rizikový faktor pro vznik ischemické choroby srdeční, s potenciálně maligními komplikacemi. Léčba je medikamentózní, a zahrnuje mezioborovou spolupráci s hematology, se snahou o dosažení přiznivé hladiny trombocytů s vyváženým poměrem krvácivých a trombotických rizik. Tato kazuistika ukazuje, že u určitých pacientů nestačí pouze standardní terapie ischemické choroby srdeční.