Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CPAP NAMÍSTO KARDIOSTIMULÁTORU?

E. Jakubovičová, K. Kubišová, I. Ranič (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Syndrom spánkového apnoe patří mezi časté onemocnění s dopadem na kardiovaskulární systém. Spánkové apnoe je definována jako výskyt zástav dechu trvajících minimálně 10s během spánku a opakujících se víc než 5x za hodinu. Obstrukční spánkové apnoe (OSA) představuje nejčastější poruchu dýchaní ve spánku, způsobenou mechanickou překážkou v horních dýchacích cestách. Pacienti s OSA bez adekvátní terapie mějí 3-4x vyšší riziko vzniku arytmií. U nemocných s OSA se často setkávame s tachyarytmiemi i s bradyarytmiemi. Kontinuální přetlaková terapie (CPAP) snižuje výskyt arytmií.

Kazuistika: Prezentujeme případ 42-letého pacienta, doposud bez kardiální anamnézy, který byl v roce 2023 hospitalizován ve spádu pro recidivující synkopy. CT mozku i EEG vyšetření neprokázalo patologii, echokardiografické vyšetření bylo s dobrou funkci obou komor, bez chlopenních vad. Opakovaně byly zachyceny významné SA pauzy, sklony k sinusové bradykardii při absenci bradykardizující medikace. Dle ergometrie byla zachována chronotropní kompetence. Provedeno elektrofyziologické vyšetření s pozitivním atropinovým testem, HUTT byl negativní. Následně bylo doplněno vyšetření ve spánkové laboratoři, kdy limitovaná polygrafie prokázala těžký stupeň syndromu obstrukční spánkového apnoe. Byla zahájena kontinuální přetlaková terapie (CPAP). Během terapie CPAP došlo k vymizení SA zástav. S odstupem 1 týdne byl proveden EKG Holter, na kterém nebyly zachyceny významné bradykardie nebo SA pauzy. Od zahájení terapie CPAP dále nedošlo k recidivě synkopy. Z arytmologického hlediska pacient dále bez nutnosti dalších opatření.

Závěr: Diagnostika spánkové apnoe sehráva důležitou roli v rámci diferenciální diagnostiky etiologie arytmií. Adekvátní přetlakové terapie vede k snížení kardiovaskulární morbidity a mortality, včetně snížení rizika výskytu arytmií.