Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONSTRIKTIVNÍ PERIKARDITÍDA ŘEŠENA SUBTOTÁLNÍ PERIKARDEKTOMIÍ

M. Štroffeková, T. Kvapil, M. Šimek, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Konstriktivní perikarditida je onemocnění s obzvláště vysokou morbiditou a mortalitou. Jedná se o náročnou klinickou diagnózu, která je často přehlížena, ale současně je to potenciálně léčitelná příčina diastolického srdečního selhání. Nejběžnějšími etiologiemi jsou idiopatická perikarditida, předchozí kardiochirurgická operace a radioterapie hrudníku.
Kazuistika: Prezentujeme případ 67 leté pacientky, která byla vyšetřována na naší klinice pro projevy srdečního selhání. V rámci diferenciální diagnostiky srdečního selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory byla provedena koronarografie s nálezem nemoci 2 tepen, významné stenózy RIA a RCx byly ošetřeny PCI s implantací 2x DES. Na koronarografii byl popsaný vedlejší nález kalcifikací perikardu. Výrazné kalcifikace perikardu byly následně potvrzeny i na CT vyšetření. Pro přetrvávající výraznou námahovou dušnost ekvivalent NYHA III i po provedené revaskularizaci a echokardiografické známky konstriktivní perikarditidy byla doplněna oboustranná srdeční katetrizace která diagnózu kontriktivní perikarditidy potvrdila. Pacientce byla provedena subtotální perikardektomie s velmi dobrým klinickým efektem, několik měsíců po provedené perikardektomii je pacientka bez projevů srdečního selhání.
Závěr:
Konstriktivní perikarditida není běžnou diagnózou a dlouhodobá data jsou vzácná. Pomýšlet na diagnózu konstriktivní perikarditídy je důležité z prognostického hlediska. Výsledky z kazuistických zdělení naznačují, že pokud je diagnóza stanovena včas, přežívání pacientů je dobré. U pacientů, kteří podstoupí perikardektomii, je 10leté přežití asi 50 %. Čistě medikamentózní terapie vede k výzarně horším výsledkům.