Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OSA VLNY T U BLOKU LEVÉHO RAMÉNKA TAWAROVA

V. Vančura, T. Jandík , J. Šmíd, M. Brada, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl:
Definice bloku levého raménka Tawarova (BLRT) je stále předmětem diskusí. Poslední doporučení Evropské kardiologické společnosti se v této souvislosti vyjadřují i k polaritě vlny T. Vlna T má být negativní v I a aVL a pozitivní v aVR. Ve frontální rovině by tedy měla směřovat k centru úhlu 121-239°. Exaktní analýzy osy T u BLRT zatím nebyly publikovány.
Cílem práce je zhodnotit osu vlny T s ohledem na diagnózu BLRT u nemocných se srdečním selháním při systolické dysfunkci levé komory srdeční (HFrEF) podstupujícím implantaci ICD pro ischemickou chorobu srdeční (ICHS) nebo dilatační kardiomyopatii (DKMP).
Soubor a metodika:
Do studie byli zahrnuti všichni pacienti s ejekční frakcí levé komory ≤ 40 % při ICHS nebo DKMP podstupující v našem centru implantaci ICD. BLRT byl hodnocen podle obvyklých kritérií, nemocní s blokem pravého raménka Tawarova byli vyřazeni. Osa vlny T byla změřena prémiovým přístrojem Mortara (ELI350 nebo ELI380) před implantací. Statistická analýza byla provedena v R-software s použitím knihovny „circular“.
Výsledky:
Ze 667 zařazených pacientů mělo 182 mužů dilatační kardiomyopatii (DCM), 356 ischemickou chorobu srdeční (ICHS). Žen s DCM bylo 71, s ICHS 58. Distribuce osy vlny T byla nenáhodná (náhodné směřování vektoru vlny T bylo vyloučeno s p < 0,001), průměrně byl úhel osy 104°. Rozdíl mezi osou vlny T byl významný pouze u mužů s ICHS (95° bez BLRT, 118° s BLRT, p <0,001) a žen s DKMP (58° bez BLRT, 134° s BLRT, p < 0,001). Z hlediska platných kritérií byl statisticky významný rozdíl v počtu osob s osou vlny T v úhlu podporujícím diagnózu BLRT jen u mužů s ICHS, kdy bez BLRT byl úhel v daném sektoru u 71 z 247 (29 %) nemocných, s BLRT u 52 ze 109 (49 %) nemocných (p<0,001).
Závěr:
U nemocných se srdečním selháním s redukovanou ejekční frakcí (HFrEF) analýza osy vlny T nepřispívá zásadním způsobem k diagnostice BLRT.