Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SECRETONEURIN A JEHO SCHOPNOST INDENTIFIKACE PACIENTŮ PO OHCA OPROTI PACIENTŮM BEZ PROBĚHLÉ KOMOROVÉ ARYTMIE

J. Dodulík, J. Plášek, M. Lazárová, L. Evin, P. Šulc, D. Stejskal, Z. Švagera, N. Chobolová, J. Václavík (Ostrava)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod:

Incidence OHCA (Out of Hospital Cardiac Arrest) má lokálně silnou variabilitu. Uváděný globální průměr je 55 dospělých pacientů na 100 000 obyvatel s celkově velice nepříznivou prognózou. Nejčastější příčinou je ACS. Časná diagnóza a léčba ACS u pacientů po OHCA je jedinou cestou ke zlepšení jejich prognózy. Neexistuje však laboratorní ani jiný parametr, který by tyto pacienty dokázal detekovat ještě před rozvojem OHCA.

Metodika:

Prospektivně jsme hodnotili odebrané hladiny secretoneurinu (SN) u pacientů po prodělaném OHCA, kteří měli implantovatý kardioverter - defibrilátor ze sekundární prevence se skupinou pacientů s implantací ICD z primární prevence NSS. Tyto hodnoty jsme odebírali celkem 3x u obou skupin pacientů v čase 0, 3 a 6 měsíců. SN byl analyzován z venózní krve metodou ELISA. Hodnoty jsou vyádřeny jako průměr, proměnné jsou porovnány standardními statistickými metodami.

Výsledky:

V našem souboru pacientů (N = 111) jsme porovnávali hladiny SN u přeživších pacientů po OHCA (N = 21, 18,9%) s nemocnými bez anamnézy OHCA (N = 90, 81,1%). Muži a ženy se lišili v antropometrických a dalších klinických parametrech. U pacientů s OHCA bylo dosaženo výrazně vyšších max. hodnot SN (66 vs. 131,3 pmol/l) i mediánu 24,9 vs. 40,75 pmol/l a to ve všech 3 po sobě jdoucích odběrech s dostatečným časovým odstupem (P = 0,0098).

Závěr:

Hodnoty secretoneurinu jsou signifikantně výrazně elevovány u pacientů s implantovaným ICD ze sekundární prevence, než u pacientů s primárně preventivní implantací ICD a to i dlouho po proběhlé příhodě, kdy nadále zůstávají zvýšené.