Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

2X RELAPS INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY U POLYMORBIDNÍ NEMOCNÉ, KDE JSOU HRANICE PALIATIVNÍHO POSTUPU - KAZUISTIKA

T. Gistinger, I. Pavlas, L. Pohludková, A. Valigurová, K. Zeman (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Infekční endokarditida (IE) je komplexní onemocnění z hlediska diagnostiky i léčby. V případě opakovaného relapsu po opakovaném kardiochirurgickém výkonu může představovat dále invazivně již neřešitelný stav k paliativnímu postupu, kdy riziko kardiochirurgického výkonu převyšuje benefit.
Vlastní kazuistika. 70-letá žena byla přijata na interní oddělení v březnu 2022 teploty a dušnost. Zjištěná kandidová IE s masivními vegetacemi na aortální chlopni, kde současně i závažná stenosa byla v kardiocentru řešena biologickou náhradou aorální chlopně. Pro významnou mitrální insuficienci byla provedena i plastika mitrální chlopně prstencem. Pacientce byla podávána kontinálně antimykotická terapie. Pro nádor levé ledviny a pozitivní nález stejného patogena v moči byla v červnu 2022 provedena nefrektomie. V prosinci 2022 opět přijata pro febrilie s opětovným průkazem vegetace na aortální chlopni. Byl prokázán stejný petogen a byla provedena reimplantace aotální náhrady. Pokračuje nepřerušená antimykotická léčba. V září 2023 opět přijata pro IE v oblasti mitrálního prstence. Výsledek mikrobiologie svědčil pro bakteriální etiologii. Při léčbě došlo ke zlepšení stavu, nedochází však k úplné regresi zánětlivé aktivity. Nález komplexně zhodnocen ve spolupráci s kardiocentrem s konečným doporučením paliativního spostupu. Pokračuje dlouhodobá antimykotická léčba.
Závěr: Opakovaný relaps IE je prognosticky srovnatelný s terminální fází maligního onemocnění, kdy je pro pacienta zásadní včas rozhodnout o paliativním postupu. Ke správnému rozhodnutí je nutný komplexní a zároveň individuální přístup k takovému nemocnému. Je nutné správné načasování laboratorních, zobrazovacích i intervenčních postupů, spolupráce spádového i centrového pracoviště. Jsou kladeny nároky na bezproblémové sdílení obrazové dokumentace zobrazovacích metod.