Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ INVAZIVNÍHO HODNOCENÍ KORONÁRNÍ FYZIOLOGIE POMOCÍ SYSTÉMU COROVENTIS V DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTICE ANGINÓZNÍCH POTÍŽÍ

K. Poloková, K. Novobilský, J. Černý, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

60-letá pacientka s nízkým rizikovým profilem stran ICHS (v osobní anamnéze pouze heterozygot pro Leidenskou mutaci, tenzní cefalea a porucha vědomí v r. 2015 s konvulzemi, ale bez potvrzené diagnózy epilepsie a bez terapie), absolvovala v listopadu 2021 koronarografii s negativním nálezem. Vyšetření indikována pro klidové bolesti na hrudi, vzhledem k charakteru potíží vyjádřeno podezření na vasospastickou anginu pectoris. Do medikace nasazen amlodipin (kromě substituce vit. D3 pacientka bez další medikace) a propuštěna do péče praktického lékaře. Od té doby cca co 2 měsíce bolesti na hrudi, bez jasné vazby na námahu, se spontánním ústupem.  Poslední epizoda byla začátkem prosince, kdy byla v lázních a pro tlak za sternem s propagací do pravé strany krku a do čelisti, byla vyšetřena lázeňským lékařem, doporučeno nasazení nitrátu a následně byla obvodním lékařem odeslána na naší kardiologickou ambulanci. 

Klinicky pacientka bez pozoruhodností, BMI 22, TK 95/65, na cílený dotaz udává, že 5mg amlodipinu navzdory hypotenzi užívá a toleruje, nicméně bolesti na hrudi mívá i přes medikaci. EKG bez pozoruhodností. Vzhledem k typickým potížím indikována k rekoronarografii s měřením koronární fyziologie systémem Coroventis, amlodipin vysazen. Při vyšetření koronárních tepen angiograficky zobrazny pouze zcela nevýznamné nerovnosti (negativní iFR i FFR), při adenosinem indukované hyperémii prokázáno postižení mikrocirkulace (CFR 1,5, IMR 34). Vzhledem k prokázané mikrovaskulární dysfunkci do medikace nově nasazen malá dávka Nebivololu (1.25mg denně), statin (Rosucard 20mg denně) a Preductal MR (35mg 2x denně). Pacientka od té doby bez potíží. 

Kauzuistika poukazuje na užitečnost invazivního vyšetření koronární fyziologie. Úprava medikace po průkazu postižení mikorocirkulace vedla k vymizení symptomů.