Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ATYPICKY POMALU PROGREDUJÍCÍ KLINIKA PŘI RUPTUŘE PAPILÁRNÍHO SVALU S AKUTNÍ MITRÁLNÍ REGURGITACÍ.

M. Pumprla, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Prezentujeme případ 59letého pacienta, který přichází na interní ambulanci pro několikadenní známky infektu horních cest dýchacích, febrilie, hypotenzi 80/60mmHg, námahovou dyspnoe, malátnost po recentním pádu na levý hemithorax.
Na ambulanci si primárně stěžuje na tlak v místě pádu na hrudník před dvěma dny. Při klinickém vyšetření dominuje extrémní systolický šelest nad apexem s propagací do axily, nově popsaný, auskultačně lehké známky městnání. Laboratorně elevované CRP 150mg/l a hsTnT 1165ng/l. Doplněno orientační bedside echo, kde popsána EFLK 50% s hypokinezou inferolaterálně a významnou mitrální regurgitací, na snímku s+p incipientní známky městnání. Pacient po vyšetření i přes doporučení hospitalizace podepisuje NR.

Na ambulanci přichází až za 3 dny, klinicky výrazná progrese dyspnoe, hyposaturace, hypotenze. Doplněno TTE, kde popis Mi regurgitace IV.st s turbulentním tokem, prolaps hyperechogenního předního cípu pod zadní cíp, ruptura šlašinek volně vlajících v LK s částí utrženého papilárního svalu. Klinicky během došetřování na ambulanci progrese do kardiogenního šoku. Pacient urychleně přeložen do kardiocentra, kde indikován k emergentnímu KCH výkonu (MVR + CABG), kde perioperačně potvrzena recentní ruptura papilárního svalu předního cípu. Po bezproblémové hospitalizaci za 6 dní dimitován do ambulantní péče.

Akutní ruptura papilárního svalu má při konzervativním postupu přes 90% mortalitu. Při akutním vzniku masivní mitrální regurgitace velmi často dochází k významnému poklesu dopředného srdečního výdeje a fulminantní progresi do kardiogenního šoku.
Tato kazuistika demonstrovala atypický průběh tohoto život ohrožujícího stavu, kdy progrese stavu u pacienta s touto diagnózou nebyla v rámci minut, či hodin, ale v rámci dní.