Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EMBOLIZACE DO A. RENALIS JAKO PRIMOMANIFESTACE FIBRILACE SÍNÍ -KAZUISTIKA

L. Pohludková, O. Jiravský, K. Zeman (Frýdek-Místek, Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: popis případu pacienta přicházejícího do nemocnice pro náhle vzniklou bolest břicha v levém podbřišku, následným došetřením zjištěna embolie do a. renalis vlevo, při monitoraci zachycena fibrilace síní jako zdroj kardioembolizace.
Popis případu: 67 letý pacient s art.hypertenzí, hyperlipidémii a mitrální regurgitací přijat na chirurgické oddělení pro náhle vzniklé bolesti břicha v levém podbřišku. Úvodní sonografie břicha i nefrogram byl bez patologie, vzhledem ke klinice vysloveno podezření na renální koliku vlevo. Hospitalizován proto na urologickém oddělení, ale pro přetrvávající obtíže a neprůkazný nález urolitiázy doplněna vylučovací urografie, kde zjištěna afunkce levé ledviny. Doplněna proto CT Ag renálních tepen, při které potvrzena embolizace do levé a. renalis, po konzultaci intervenčního radiologa bez možnosti intervence. Převzat na interní oddělení, kde zahájena antikoagulační terapie LMWH, po které poměrně rychlá regrese bolestí břicha. Během monitorace EKG byl vstupně sinusový rytmus , v průběhu hospitalizace však záchycena fibrilace síní. Doplněna echokardiografie, při které dobrá systolická funkce obou komor, EF LK 60%, mitrální regurgitace do střední významnosti, dilatace levé síně (LAD 55mm). Pacient převeden na NOAC a FiS s přim. komorovou odpovědí ponechána. Při dimisi objednán k arytmologické konzultaci do kardiocentra, kde domluvena ablace FiS pulzním polem, zařazen na čekací listinu. 
Závěr: Nutno opakovaně aktivně pátrat po fibrilaci síní zejména u pacientů starších s palpitacemi v anamnéze a využívat i dlouhodobých monitorací včetně implantabilních dlouhodobých záznamníků.
Klinický obraz renální koliky a embolie do a. renalis je velmi podobný, problémem je časná diagnostika embolizace, při prodlení dochází k ireverzibilnímu poškození parenchymu ledviny. CT Ag a dopplerovské vyšetření se zde jeví jako nejpřínosnější.