Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREVALENCE A PREDIKTORY VZNIKU TROMBŮ V LEVÉ KOMOŘE SRDEČNÍ U PACIENTŮ PO AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU, RIZIKO SYSTÉMOVÉ EMBOLIZACE DO CENTRÁLNÍ NERVOVÉ SOUSTAVY

Š. Hudec, M. Rada, Z. Paulů, J. Přeček, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Formace trombu v dutině levé komory (LKT) je závažnou komplikací akutního infarktu myokardu (IM), a to vzhledem k riziku systémové arteriální embolizace (SE). K diagnostice LKT je využívána echokardiografie (TTE). Zlatým standardemem je magnetická rezonance srdce s pozdním sycením (DE-CMR)
Cíl práce: Stanovení významu TTE a kardiomarkerů v predikci výskytu LKT v porovnání s DE-CMR a stanovení rizika SE do CNS (MRA mozku).
Soubor pacientů a metodika: 70 pacientů po IM řešeném pomocí PCI (lokalizace: 92,9 % přední stěna, 7 % ostatní; průměrný věk 58,7 let) bylo vstupně vyšetřeno TTE (n=69). Následně byli pacienti indikováni k provedení DE-CMR (n=55). U všech pacientů bylo provedeno stanovení hodnot Troponinu T a NTproBNP. MRA mozku byla provedena s odstupem 1 roku (n=51).
Výsledky: Prevalence LKT detekovaných TTE: (n=11/69, tj. 15,9 %); pomocí DE-CMR: (n=9/55 tj. 16,7 %). Statisticky signifikantní parametry k predikci vzniku LKT po IM (cut off hodnota): A) detekovaného TTE: anamnestické údaje – delay (≥5 hodin), TTE parametry – velikost levé síně (LAVI ≥32 ml/m2), EF LK Simpson biplane a odhadem (≤42 %), tkáňově dopplerovské stanovení septální rychlosti vlny A (≤7,5 cm/s) B) detekovaného DE-CMR: anamnestické údaje – delay (≥13 hodin), DE-CMR parametry – enddiastolický rozměr levé komory (≥54 mm). Hodnota kardiomarkerů (Troponin T a NTproBNP v ng/l) u LKT detekovaných TTE nedosáhla statistické signifikance. U LKT detekovaných DE-CMR byla statisticky signifikantně zvýšená hodnota NTproBNP v 1 měsíci od vzniku IM. Nebyla prokázána statisticky signifikantní asociace mezi detekcí LKT (oběma modalitami) a vznikem SE.
Závěr: Naše studie potvrdila poměrně vysokou prevalenci LKT u rizikové skupiny pacientů se STEMI přední stěny. Vzhledem k nízkému zastoupení trombembolických komplikací nebyla prokázána signifikantní asociace mezi detekcí LKT a vznikem SE.