Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HOSPITALIZACE PRO NOVĚ ZACHYCENÉ NEBO AKUTNÍ DEKOMPENZACI CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ V KARDIOCENTRU KRAJSKÉ NEMOCNICE LIBEREC V ROCE 2023

N. Suková, T. Roubíček, R. Polášek (Liberec)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Srdeční selhání je závažný medicínský a socio-ekonomický problém s narůstající prevalencí v populaci. Dekompenzace srdečního selhání představuje závažnou epizodu v životě pacienta, při které může být zároveň ovlivněna budoucí léčba a prognóza.

Metodika: Cílem práce bylo zhodnocení charakteristik pacientů hospitalizovaných v roce 2023 v Kardiocentru Krajské nemocnice Liberec (KNL) pro nově zachycené nebo akutní dekompenzaci chronického srdečního selhání. Byla analyzována etiologie s důrazem na ovlivnitelné příčiny a komorbidity, farmakoterapie a následná léčba. Samostatně byli hodnoceni pacienti v produktivním věku (pod 65 let).

Výsledky: V roce 2023 bylo hospitalizováno 250 pacientů s nově zachyceným nebo akutní dekompenzací chronického srdečního selhání. Z toho bylo 45 pacientů mladších 65 let (31 % ženy, prům. věk 53 let; 69 % muži, prům. věk 56 let). 73 % pacientů v produktivním věku mělo srdeční selhání s redukovanou ejekční frakcí. U pacientů v důchodovém věku (40 % žen, prům. věk 79 let; 60 % mužů, prům. věk 77 let) se pak poměr srdečního selhání s redukovanou a zachovalou ejekční frakcí levé komory srdeční vyrovnává. U pacientů v produktivním věku oproti starším pacientům byla kratší doba hospitalizace (muži 6,1 vs. 7,7 dne; ženy 7,1 vs. 8,4 dne). 90 % pacientů s redukovanou ejekční frakcí mělo při dimisi léky ze základních 4 skupin medikace (ACE/ARNi, BB, MRA, SGLT). 60 % pacientů bylo po akutní epizodě srdečního selhání dispenzarizováno v ambulanci chronického srdečního selhání kardiocentra.

Závěr: Akutní dekompenzace srdečního selhání představuje závažnou epizodu v životě pacienta. Zároveň se jedná o důležitou možnost nastavení další léčby a sledování pacienta ve specializované poradně.