Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍSTUP K NON-COMPLIANTNÍMU HYPERTONIKOVI V KLINICKÉ PRAXI - KAZUISTIKA

Z. Ramík, J. Václavík (Ostrava)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Non-compliance k terapii představuje problematiku, se kterou se v klinické praxi setkáváme u podstatné části našich pacientů.
Soubor a metodika: 49letý fumátor byl odeslán do centra hypertenze FNO k došetření rezistentní hypertenze. Průměrný tlak byl v průměru 170/120 mmHg na 7 kombinaci antihypertenziv. Echokardiograficky byla prokázána dobrá funkce LK (EF 65-70%), těžká hypertrofie LK (IVS 17 mm, LVPw 13mm), laboratorně verifikována chronická renální insuficience CKD G2A2, v.s. hypertenzní nefroskleróza. Doplněná magnetická rezonance srdce byla s nálezem suspektní koincidence hypertrofické KMP a hypertenzní hypertrofie. U pacienta provedeno komplexní došetření sekundární etiologie hypertenze a hypertrofické kardiomyopatie.
Výsledky: Sekundární etiologie hypertenze byla vyloučená. V krvi nebyl prokázán ani jeden aktivní metabolit léčiv. Pacient byl se zjištěním konfrontován, poučen ohledně možných rizik neužívání medikace. Dle rozmluvy s pacientem byla odhalena motivace k neužívání léků – snaha o dosažení invalidního důchodu. Poučen, že tímto způsobem ID získat nelze, a následky mohou být pro něj devastující. Domluven termín ABMP s dohledem nad užitím léků zdravotnickým personálem, antihypertenziva výrazně zredukovány – ponechány pouze 2 tabletky - fixní trojkobinace ACEi, Ca blokátoru, indapamidu, a verospiron. Při ABMP prokázán signifikantní pokles TK od nasazení do prakticky normálních hodnot (průměr 128/80 mmHg). U pacienta stanovena diagnóze pseudo-rezistence při non-compliance k terapii. Výsledky genetického vyšetření hypertrofické KMP zatím ještě nejsou k dispozici.
Závěr: Kazuistika popisuje přístup k pacientovi s pseudo-rezistentní hypertenzí, možnosti došetření a edukačně-terapeutické intervence s cílem zlepšení adherence a zlepšením KV prognózy pacienta.