Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AORTÁLNÍ REGURGITACE - PŘÍPAD MLADÉHO SPORTOVCE

T. Budovičová, M. Kamasová, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Kazuistika sděluje případ aktivního sportovce, zcela asymptomatického stran kardiálních potíží, u kterého byla náhodně zjištěna významná aortální regurgitace.


Aortální regurgitace představuje třetí nejčastější chlopenní vadu v dospělosti. Chlopenní vada bývá dlouhou dobu asymptomatická. Symptomy jako dušnost, bolesti na hrudi a ztráta vědomí se objevují pozdě, často až při dysfunkci dilatované levé komory. Při fyzikálním vyšetření bývá přítomen diastolický šelest v 3. až 4. mezižebří parasternálně vlevo. Typický je taktéž velký systolicko-diastolický rozdíl hodnot krevního tlaku.


33letý aktivní sportovec, byl v červnu 2023 referován na naši kliniku k provedení zátěžového testu fyziologickým roztokem pro suspektní sekundární arteriální hypertenzi. Anamnesticky udával značný systolicko-diastolický rozdíl hodnot krevního tlaku. Během vyšetřovacího procesu na naší klinice byla u daného pacienta zjištěna významná aortální regurgitace na dvoucípé chlopni s dilatací anulu a kořene aorty, s dilatovanou levou komorou se zachovalou systolickou funkcí. Na komorové straně aortální chlopně byla popsána vlající patologická struktura splňující jedno velké DUKE kritérium infekční endokarditidy. Pacient anamnesticky negoval jakékoliv příznaky infekční endokarditidy či chlopenní vady. Následná vyšetření u něj neprokázala infekční endokarditidu a pacient byl poté referován ke kardiochirugickém řešení významné aortální regurgitace. V srpnu 2023 podstoupil Rossovu operaci. Primární hyperaldosteronismus u daného pacienta nebyl potvrzen.

Kazuistika zdůrazňuje důležitost pečlivého fyzikálního vyšetření. Včasné odhalení šelestu může urychlit referenci pacienta k důkladnému kardiologickému vyšetření, zejména u dlouhodobě asymptomatických chlopenních vad, jako je právě aortální regurgitace.