Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PARADOXNÍ EMBOLIZACE JAKO PŘÍČINA IKTU U MLADÉ ŽENY

G. Štěrbáková, J. Lhotský, J. Pešek, V. Rohan (Plzeň)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS


Úvod: Ischemické cévní mozkové příhody (iCMP) představují významný nejen medicínský problém. Zjištění příčiny iCMP je zásadní pro správnou sekundární prevenci. Jednou z vzácnějších příčin iktu je paradoxní embolizace. Samotné patentní foramen ovale (PFO) v běžné populaci nepředstavuje riziko iCMP a u pacientů s iCMP a přítomným PFO je nutná stratificace těch, u kterých má zjištěné PFO pravděpodobný vztah k iktu.

Kazuistika: 45letá žena, nekuřačka, bez trvalé medikace, přijata pro expresivní afázii a lehkou parézu PHK. Multimodální CT mozku s normálním nálezem, rekanalizační léčba neindikována vzhledem k rychle se upravujícímu klinickému nálezu. Na MR mozku potvrzena 3 drobná ložiska charakteru čerstvé ischemie. Pacientka zajištěna antitrombotikem (ASA) a vyšší profylaktickou dávkou LWMH. Bez záchytu arytmie. Sonograficky prokázána parciální trombóza bércové žíly vlevo a jako vedlejší nález objemná cysta v podkolení. Zahájena antikoagulace rivaroxabanem. Při jícnové echokardiografii prokázáno PFO a při Valsalvově manévru významný průnik mikrobublin z pravé síně do levé síně.
Při kontrolním DUSG rekanalizace žil LDK, přetrvávající objemná cysta potvrzená na MRI. Po 1/2 roce ukončena antikoagulace, následně cysta chirurgicky odstraněna. Histologicky šlo o juxtaartikulární myxom. Pacientka indikována k uzavření PFO okluderem. 

Závěr: Útlak žil LDK oligosymptomatickým objemným myxomem kolenního kloubu vedl ke vzniku hluboké žilní trombózy. Embolizace trombotických hmot přes patentní foramen ovale byla příčinou ischemického iktu. Po ukončení antikoagulace a vyloučení fokální infekce byla pacientka indikována ke katetrizačnímu uzávěru PFO. Kazuistika prezentuje vzácnější příčinu iCMP a multioborový přístup k problematice. Při nejasné etiologii iktu je provedení duplexní sonografie žil nezbytnou součástí vyšetřovacího algoritmu.