Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JAKÝCH HODNOT LDL-C DOSAHUJEME U PACIENTŮ S HFREF NA PODKLADĚ CCS A PROČ NE CÍLOVÝCH?

J. Dodulík, K. Musiolová, J. Plášek, M. Lazárová, J. Václavík (Ostrava)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod

CCS je až v 50% příčinou CHSS, tito pacienti automaticky spadají do velmi vysokého nebo do extrémního KV rizika s určenými příslušnými cíl. hodnotami LDL-c. Základem farmakoterapie je max. tolerovaná dávka statinu, v dalším kroku přidání ezetimibu a v případě splnění indikačních podmínek iPCSK9. Cílem naší práce je určit hodnoty LDL-c v této definované populaci, zjištění důvodů nedosažení cíl. hodnot a následně porovnat tyto hodnoty po nástupu inklisiranu. 

Soubor a metodika

Prospektivně jsme zhodnotili hodnotu LDL-c celkem u 107 pacientů s HFrEF a ICHS v období od ledna do dubna 2023, tedy ještě před nástupem inklisiranu. V našem souboru výrazně převažovali muži nad ženami (89 vs. 11%), s průměrným věkem 68,5 let. Jelikož všichni pacienti spadají do sek. prevence AS, jejich cíl. hodnota LDL-c je pod 1,4 mmol/l nebo 1,0 mmol/l (78 vs. 12%).

Výsledky

Cíl. hodnot bylo dosaženo pouze u 21% pacientů ve velmi vysokém riziku (⌀ LDL-c 2,11 mmol/l) a u 84% v extrémním riziku (⌀ LDL-c 0,88 mmol/l). Mezi důvody neužívání (nebo neužívání max. dávek) byly myalgie (N=5), elevace JT (N=3) a hemodialýza (N=2), nízkou adherenci k léčbě nepřiznal žádný z pacientů. Adherenci budeme objektivizovat pomocí určení opakovaných hladin statinů v krvi.

Slibnou budoucností, resp. přítomností se jeví možnost aplikace inklisiranu. Z našeho vzorku pacientů by však splňovalo aktuální indikační kritéria pouze 35,5% pacientů, kterým jej postupně budeme aplikovat. 50% predikci snížení a tím i z našeho vzorku dosažní cíl. hodnot LDL-c u indikovaných pacientů ale pravděpodobně ani po aplikaci inklisiranu nedosáhneme u 32%.

Závěr

Bude zajímavé pozorovat, o kolik se ve skutečnosti přiblížíme cíl. hodnotám LDL-c s pomocí inklisiranu a ještě více s pomocí k. bempedové, která bude brzy také k dispozici. Dosáhneme pomocí tohoto hypolipidemického arsenálu konečně cíl. hodnot LDL-c?