Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KDYŽ PACIENT DORAZÍ PŘÍLIŠ BRZY

J. Dodulík, J. Plášek, T. Grézl, V. Vaňková, J. Václavík (Ostrava)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod:

Po okluzi kor. tepny dojde za 15 s k poruše kontraktility myokardu, za 2 min k EKG změnám, za 5 min k stenokardiím, za 20 min k nekróze a následně k uvolnění hsTn-I do cirkulace. Uvádíme případ 53letého pacienta se STEMI s delay do 20 min.

Popis případu:

Nemocný byl ošetřen pro thorakalgie, EKG bylo bez pozoruhodností (obr. 1), byly indikovány krevní odběry včetně hsTn-I. Pacient od mládí kouřil 20 cig denně, s ničím se neléčil.

Při nohejbalu vznikly silné retrostern. plošné svíravé thorakalgie s iradiací do levého ramene a do brady, byl schvácený, opocený, nauseosní a hůře se dýchalo. Po přerušení se intenzita obtíží postupně snižovala, při příchodu do nem. byl již bez bolestí. Pro patognomické stenokardie bylo rozhodnuto o hospitalizaci již po odběu anamnézy. Během FV proběhla recidiva AP, na kontrolním EKG byly přítomny Pardeeho vlny odpovídající STEMI inf., STe ve V3 - V4 a kontralat. STd (obr. 2). Pacient byl zaléčen jako ACS a byla kontaktována angiolinka, kam byl převezen k SKG, kde byla detekována a pomocí PCI ošetřena infarktová ACD a význ. stenosa RIA k ošetření v 2. době (obr. 3). Výsledek hsTn-I byl k dispozici během SKG, jeho hodnota byla “překvapivě” negat. (35,7 ng/l), výsledek 2. hsTn-I byl pozit. (6986,7 ng/l).

Časová osa:

11:00 vznik stenokardií
11:18 příchod do nemocnice
11:21 EKG
11:23 odběr hsTn-I
11:27 vyšetření
11:35 hospitalizace
11:38 recidiva AP
11:40 EKG II
11:44 zaléčen jako ACS, odběr hsTn-I II
11:52 SKG
12:15 výsledkek hsTn-I I

Závěr:

V ČR se ročně ošetří 8 až 9 000 pacientů se STEMI. Průměrná delay je 4 - 6 h. Existuje však i malá skupina pacientů, kteří vyhledají ošetření ještě dříve, než se projeví EKG či lab. známky STEMI tak, jako v našem případě. Proto je nezbytné řídit se klinickým popisem charakteru obtíží, zhodnotit rizikové faktory AS a v neposlední řadě zopakovat EKG a lab. testy s časovým odsupem a porovnat je.