Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE A EXPLANTACE LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORŮ

P. Dobšíčková Bílková (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Prvenství v implantaci leadless kardiostimulátoru má Nemocnice Na Homolce. První implantace proběhla v prosinci 2012 a byl implantován přístroj firmy Nanostim.
Implantace leadless kardiostimulátoru umožňuje implantovat intrakardiálně do pravé komory srdeční stimulátor, který obsahuje baterii, elektrodu a řídící jednotku integrované do kapsule, která se uchycuje do trámčiny stěny pravé komory. Odpadá tak nutnost preparovat podkožní kapsu a zavádění elektrodového vodiče cévní cestou. Přínosem pro pacienta je snížení počtu akutních a chronických komplikací související s elektrodovým vodičem. K 10.1.2024 bylo na našem pracovišti implantováno 361 pacientů.
První explantaci leadless jsme na našem pracovišti provedli v roce 2016 a doposud bylo explantováno 62 přístrojů. Metodika explantace je vesměs shodná s implantací.
U souboru našich pacientů nedošlo v pooperačním období k závažným komplikacím. Po zavedení leadless stimulátoru nejsou v těle pacienta elektrody a klesá tím riziko infekce a nehrozí mechanické poškození elektrod. Implantace leadless kardiostimulátoru je vysokým přínosem pro kvalitu života pacientů s nutností trvalé kardiostimulace.