Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ASPIRAČNÍ TROMBEKTOMIE U PACIENTŮ S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

M. Sluka, M. Richter , D. Richter, J. Ostřanský (Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

    Aspirační trombektomie při primární koronární intervenci není metodou novou. Výsledky dřívějších studií ukazovaly rozporuplné výsledky. Renesanci této metody přinesly výsledky publikovaných prací v posledních 3 letech prokazující pozitivních efekt na mikrocirkulaci pacientů léčených direktní angioplastikou. Některé prokazují i pozitivní vliv na mortalitu, i když na selektovaném a malém vzorku pacientů. Dle recentních odborných diskuzí je potřeba dalšího ověření defenitivního přínosu této metody ve formě velkých randomizovaných studií.
   Tato práce se zaměřuje na vlastní zkušenosti s touto časově nenáročnou metodou v rámci koronární intervence za posledních cca 18 měsíců, kdy ji rutině provádíme.
   Jedná se o retrospektivní nerandomizovanou analýzu souboru 80 pacientů převážně mužské populace-75% mužů. Dominantně se jedná o pacienty s ST elevacemi, ale využili jsme ji  u pacientů bez ST elevací.
   Jedná se o metodu rychlou a bezpečnou, jejíž maximální efekt lze očekávat při primárním použití – tedy ještě před samotnou dilatací v koronární tepně či před implantací stentu u pacienta s přetrávajícím uzávěrem postižené tepny i v průběhu akutní koronarografie. U některých pacientů může být tento postup i řešením definitivním bez nutnosti implantace stentu při kompletním odstranění trombotické masy, bez přítomnosti významné koronární stenosy. Nezanedbatelnou indikací v našem souboru byla i snaha o odstranění významné trombotické masy již po implantaci stentu či predilataci. Vzhledem k relativně menšímu počtu pacientů a charakteru hodnocení nelze hodnotit mortalitu, ale přinášíme detailnější rozbor zemřelých pacientů v našem souboru. Kromě jiného vidíme další přínos metody v pozitivním ovlivnění strategie celého intervenčního výkonu – zejména možnost direktního stentingu bez predilatace, možnost použití stentů kratší délky při redukci velikosti trombu.