Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KRÁTKODOBÁ MECHANICKÁ PODPORA SRDEČNÍ LEVITRONIX CENTRIMAG -PRVNÍ ZKUŠENOSTI V CKTCH BRNO

V. Horváth, J. Ondrášek, T. Ostřížek, J. Slavík, P. Pokorný, P. Pavlík, P. Němec  (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:  Systém krátkodobé mechanické srdeční podpory Levitronix Centrimag je určen pro krátkodobou extrakorporální podporu při kardiogenním šoku. Cílem sdělení je zhodnotit naše iniciální zkušenosti s jeho použitím v mono- i biventrikulární podpoře.

Soubor a metodika: V období od prosince 2007 do prosince 2009 byla podpora Levitronix implantována na našem pracovišti u 9 pacientů (z toho 2 ženy ). Střední věk pacientů byl 41 let (od 25 do 67 let ). Indikací pro implantaci podpory byl kardiogenní šok u pacientů:   s refrakterním srdečním selháním v konečném stadiu (4 pacienti - 2x ICHS, 1x DKMP, 1x myokarditida), s postkardiotomickým syndromem (3 pacienti ) a se selháním štěpu po transplantaci srdce ( 2 pacienti ) . Levostranná podpora (LVAD )  byla implantována u 6 pacientů, oboustranná (BiVAD ) u 2 pacientů  a pravostranná (RVAD )  u 1 pacienta.

Výsledky:  Střední doba podpory byla 28 dní (od 5 do 32 dní ).  Přežilo 6 pacientů (67% ) , z toho  u 4 pacientů  byla provedena transplantace srdce, u 1 pacienta došlo na RVAD k recovery funkce pravé komory srdeční a 1 pacientka je stále na podpoře (BiVAD ) .

Závěr:  Předpokládáné  přežívání pacientů z výše uvedeného souboru by bylo bez implantace mechanické srdeční podpory maximálně několik hodin. Zavedením systému Levitronix Centrimag na našem pracovišti tak došlo  k výraznému zlepšení  jinak infaustní prognózy těchto kriticky nemocných.