Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORELACE SYNTAX SCORE A SÉROVÉ HLADINY MATRIX-METALOPROTEINÁZY-3 (MMP-3) U PACIENTŮ S CHRONICKÝMI FORMAMI ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ

M. Gřiva, R. Náplava, M. Špendlíková, J. Jarkovský, O. Hlinomaz, Č. Číhalík (Mistelbach, Austria, Zlín, Mistelbach, Brno)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Syntax score popisuje rozsah postižení koronárního řečiště aterosklerózou. Matrix-metaloproteinázy hrají důležitou roli v patogenezi cévních onemocnění jako je ateroskleróza, ruptura plátu či aneurysma. Cílem práce je zjistit, koreluje-li MMP-3 s hodnotou Syntax score.
Soubor a Metodika:  128 náhodně vybraným pacientům s chronickými formami ICHS (75% mužů, 69% diabetiků, vylučovacím kriteriem bylo srdeční selhání a renální insuficience)  byl proveden odběr ke stanovení hladiny MMP-3 metodou ELISA. Následně byla provedena koronární angiografie a stanoveno Syntax score.
Výsledky: Hodnoty MMP-3 byly signifikantně vyšší u diabetiků 37.0 (13.7; 82.5) než u nediabetiků 25.8 (11.9; 82.8), p = 0.044. Hodnoty MMP-3  byly signifikantně vyšší u mužů 42.1 (15.7; 85.2) než u žen 21.9 (11.3; 44.8), p<0.001. Pomocí Spearmanova korelačního koeficientu prokázána statisticky významná korelace mezi hodnotou Syntax score a MMP-3 v celém souboru i v podskupinách diabetiků a nediabetiků.
Závěr: U pacientů s chronickými formami ICHS koreluje hodnota MMP-3 s rozsahem postižení koronárních tepen aterosklerózou bez ohledu na přítomnost diabetes mellitus.