Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV ANAMNÉZY SÍŇOVÝCH ARYTMIÍ NA VÝSKYT RECIDIVUJÍCÍ CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY U PACIENTŮ PO UZÁVĚRU PFO

L. Gajdušek, O. Jiravský, M. Hudec, J. Januška, L. škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod


Význam uzávěru perzistujícího foramen ovale (PFO) po kryptogenní cévní mozkové příhodě (CMP) je dobře znám. K uzávěru PFO jsou  indikováni i pacienti s anamnézou síňových arytmií (běhů SVES nesplňující indikační kritérium fisi). Často se jedná o zdravé mladší osoby s PFO po CMP s určitou mírou nejistoty, zda skutečnou příčinou CMP není silent fibrilace síní.

Cíl

Prospektivní observace srovnávající kohortu pacientů s uzávěrem PFO s arytmií síní (běhů SVES)  a bez ní.


Metody

Retrospektivní analýza prospektivního registru pacientů po uzávěru PFO. Jedná se o soubor pacientů z jednoho kardiocentra za 19 let, každý pacient byl sledován jednou ročně po dobu sedmi let. Byla sledována recidiva ischemické cévní mozkové příhody.

Výsledky:

K uzávěru PFO bylo indikováno celkem 712 pacientů, 378 žen (53,1 %) a 334 mužů ve věku 50 (+/-12) let, většinou z důvodu CMP (436, tj. 61,4 %) a systémové embolizace (56, tj. 7,9 %). DM byl přítomen u 55 pacientů ( tj. 7,7 %) a arteriální hypertenzi mělo 306 pacientů (tj. 43 %). Anamnéza síňové arytmie (běhy SVES) před uzávěrem PFO byla popsána u 50 pacientů ( 7,1 %). Během 7letého sledování byla recidiva CMP zjištěna celkem ve 14 případech, 13 ve skupině bez předchozí arytmické anamnézy (4,3 %) a 1 s předchozí arytmickou anamnézou (3,8 %, p=0,912). Překvapivě statisticky vyšší zastoupení žen ve skupině s předchozí arytmickou anamnézou (p=0,001) a s nižší BSA (p=0,006). V kohortě s arytmií zjištěn statisticky vyšší podíl diabetiků (p=0,024) a pacientů s ICHS (p=0,013). 

Závěr

1. V sedmiletém sledování po uzávěru PFO nebyl mezi kohortami pacientů s anamnézou síňových arytmií a bez ní rozdíl ve výskytu recidivující CMP.

2. V kohortě síňových arytmií byl vyšší výskyt diabetu a ICHS.

2. Statisticky významný vliv na riziko recidivy CMP po uzávěru PFO byla přítomnost residuálního shuntu, dyslipidémie a aktivního kouření.