Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORU MICRA NA NAŠEM PRACOVIŠTI

K. Šebková, M. Sepši, T. Novotný (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Bezelektrodový „leadless“ kardiostimulátor je implantován pacientům, kteří splňují indikaci k jednodutinové pravokomorové stimulaci a konvenční stimulační systém je pro ně nevhodný (např. kvůli neprůchozímu žilnímu systému nebo kvůli vysokému riziku infekce). V tomto sdělení popisujeme zkušenosti s tímto systémem na našem pracovišti.
Metoda a výsledky: Od roku 2019 byl na našem pracovišti implantován leadless kardiostimulátor celkem 32 pacientům (13 žen a 19 mužů). Věkový průměr pacientů je 73 let. Průměrný čas skiaskopie činí 10,5 minut a průměrná délka výkonu je 70 minut. Z našeho souboru 32 implantací k dnešnímu datu zemřelo 6 pacientů. U jednoho pacienta došlo k zhoršení stimulačních parametrů s nutností extrakce na kardiochirurgii a následné implantaci nového přístroje s příznivým dlouhodobým výsledkem.
Závěr: Implantace leadless kardiostimulátoru Micra je bezpečná implantační procedura s výhodou použitelná u polymorbidních pacientů, kteří potřebují komorovou stimulaci a konvenční stimulační systém je pro ně nevhodný z důvodu rizika infekce nebo neprůchozího žilního přístupu.
Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)