Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ABLACE MONOMORFNÍ KOMOROVÉ TACHYKARDIE KRYOENERGIÍ - ADAGIO VT

J. Petrů, M. Funasako, J. Škoda, V. Reddy, L. Šedivá, M. Chovanec, P. Hála, M. Janotka, P. Moučka, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod:
RF ablace je standardní metoda léčby komorové tachykardie (KT). Cílem studie CryoCure-VT je zhodnotit bezpečnost a efektivitu kryoablace ischemické monomorfní KT novou technologií Adagio Medical VT Cryoablation System.

Metoda, soubor, výsledky:
Do této prospektivní, nerandomizované, multicentrické studie jsou zařazeni pacienti s ischemickou monomorfní KT, implantovaným ICD a EF LK > 20%. Primární cíle jsou bezpečnost a efektivita procedury. Adagio Medical VT Cryoablation System se skládá z kryoablační konzole s rezervoárem pro tekutý dusík a speciálního deflektabilního 9F katetru s 8 elektrodami na distálním konci určeného k fokální či lineární ablaci. Z preklinických studií může být hloubka léze až 13,5mm. Aplikace v závislosti na tloušťce srdeční stěny LK trvá 1-5 minut. Cílová teplota je -196°C. Katetr je vizualizován v CARTO mapě.
Od 2/2022 do 5/2023 bylo v našem centru do studie zařazeno 11 pacientů (10 mužů), průměrný věk 62,5 let, Ø EF LK 30%. Substrát byl nalezen v 8 případech na spodní stěně, ve třech na přední stěně s přesahem na hrot LK. Jedna nebo více monomorfních KT bylo inducibilních na začátku výkonu u 9 pacientů. Na konci výkonu nebyla klinická KT inducibilní u žádného pacienta. V průběhu výkonu došlo u jednoho pacienta k rozvoji incesantní KT s hemodynamickou nestabilitou a nutností zavedení levokomorové podpory (ECMO). Nebyla pozorována srdeční tamponáda, nikdo z pacientů neměl neurologický deficit nebo krvácivé cévní komplikace. V rámci sledování (3 pacienti 12 měsíců, 8 pacientů 6 měsíců) došlo k recidivě KT u 4 nemocných, z toho u 3 jsme prováděli reablaci. Nikdo z pacientů nezemřel.

Závěr:
Kryoablace jako metoda katetrizační léčby ischemické KT novou technologií Adagio Medical je proveditelná a bezpečná. Akutní efektivita výkonu (noninducibilita klinické KT) je výborná, dlouhodobý efekt bude zhodnocen po ukončení studie.