Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANALGOSEDACE S POUŽITÍM REMIMAZOLAMU A KETAMINU PŘI ABLACI PULZNÍM POLEM, ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

M. Hozman, D. Heřman, S. Hassouna, V. Sochorová, V. Kunštátová, F. Duška, L. Povišer, J. Karch, L. Znojilová, V. Filipcová (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Ablace fibrilace síní (FS) metodou pulzního pole (PFA) je ve většině případů prováděna s použitím propofolu v hluboké analgosedaci či celkové anestezii. Není ale jasné, jaký režim analgosedace/ celkové anestezie je pro PFA optimální. Předkládáme první zkušenosti našeho centra s analgosedačním režimem založeným na kombinaci remimazolamu a ketaminu.
Soubor a metodika: Prospektivně bylo zařazeno 26 konsekutivních pacientů. Analgosedace byla během zákroku řízena anesteziologem. Výkony byly prováděny bez zajištění dýchacích cest. Během prvních 11 výkonů byl protokol optimalizován a byla stanovena konečná dávka testovaných léčiv: 2,5mg nasycovací dávka remimazolamu s následující kontinuální infuzí 0,5 mg/kg/h + bolus ketaminu v dávce 1 mg/kg. U dalších 15 pacientů byl použit uvedený protokol. Periprocedurálně byla monitorována saturace O2 v krvi pulzním oxymetrem a neinvazivně měřen krevní tlak. Kombinovaný primární cíl sestával z (1) hypoxémie vyžadující jakékoliv zajištění dýchacích cest a (2) hypotenze vyžadující podání vasoaktivní medikace.
Výsledky: Z 26 pacientů (průměrný věk 64,0 ± 12,3 roku, 65,4 % muži, průměrný body mass index 28,8 ± 5,5 kg/m2, průměrná doba zákroku 61,3 ± 21,9 min) byla u 13 (50 %) provedena izolace plicních žil (PVI) a u 13 (50 %) PVI spolu s dalšími lézemi (zadní stěna, mitrální isthmus nebo kavotrikuspidální isthmus). U všech pacientů byly všechny indikované léze úspěšně provedeny. U dvou (7,7 %) pacientů byl pozorován primární cíl. Žádné periprocedurální komplikace pozorovány nebyly.
Závěr: Nový protokol analgosedace založený na kombinaci remimazolamu a ketaminu je při PFA bezpečný, efektivní, a pro nízkou frekvenci desaturace/ hypotenze umožňuje provedení PFA s pohodlím pro pacienta, kardiologa i anesteziologa. Jeho definitivní porovnání se standardními protokoly by vyžadovalo randomizovanou studii.