Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÉ VÝSLEDKY EXTRAKČNÍCH VÝKONŮ STIMULAČNÍCH SYSTÉMŮ JEDNOHO PRACOVIŠTĚ

M. Chovanec, L. Šedivá, J. Petrů, M. Janotka, P. Hála, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Při infekci, poškození nebo selhání stimulačních/defibrilačních systémů je nutné počítat nejenom s extrakcí přístroje z podkožní kapsy, ale hlavně s extrakcí elektrod. Endovazální přístup z oblasti podklíčku je nejčastější metodou extrakce intravaskulárně a intrakardiálně uložených stimulačních/defibrilačních elektrod použitím mechanických (Evolution, Cook Medical) ev. laserových extrakčních systémů. V současné době, narůstá počet výkonů, kdy je nutné endovazální přístup z kapsy přístroje kombinovat i s femorálním přístupem. V posledních letech dochází k rozšíření spektra stimulačních/defibrilačních systémů o leadless a podkožní (S-ICD) možnost. Naše centrum má, v současné době, jedinečné praktické zkušenosti z extrakcí všech dostupných typů stimulačních/defibrilačních systémů.

Za posledních 23 let (2000 – 2023) jsme provedli extrakci u 1429 pacientů s průměrným věkem 65,5 let (17 – 94 let). Z indikací k extrakci dominovala infekce systému u 1122 (78,5%) pacientů. O jinou indikaci než infekční se jednalo u 307 (21,5%) nemocných. Femorální přístup jsme museli použít u 48 (3,4%) nemocných. Závažné komplikace jsme zaznamenali u 17 (1,2%) pacientů z toho 2 (0,14%) pacienti v průběhu výkonu zemřeli.V několika posledních letech jsme provedli 63 extrakci leadless stimulačních systémů s úspěšností extrakce 90,4%. Pokaždé se jednalo o jinou než infekční indikaci. Žádný z pacientů při extrakci leadless systému nezemřel.

Na našem pracovišti, v průběhu extrakčních výkonů stimulačních systémů, dosahujeme vysoké úspěšnosti výkonu s uspokojivým počtem komplikací. Zároveň máme unikátní zkušenosti s extrakcí leadless systémů s nulovou mortalitou.