Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSSEPTÁLNA PUNKCIA POMOCOU VODIACEHO DRôTU AKO BEZPEČNÁ ALTERNATÍVA K INTRAKARDIÁLNEJ ECHOKARDIOGRAFII U DETSKÝCH PACIENTOV PODSTUPUJÚCICH KATÉTROVÚ ABLÁCIU ARYTMIÍ.

V. Illikova, F. Švantnter, M. Chalupka, M. Bjeloševič, J. Tomko, R. Hatala (Bratislava, SR)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cieľ: Transseptálna punkcia (TSP) pri katétrových abláciách arytmogénnych substrátov je u dospelých realizovaná preferenčne pod vizualizáciou intrakardiálnou echokardiografiou (ICE). Na jej zavedenie je však potrebný 11F vaskulárny prístup, čo limituje použitie ICE u detí. Súčasne je ale ľavá predsieň (ĽP) u detí pomerne malá a tým náchylnejšia ku komplikáciám pri TSP. Práca sumarizuje skúsenosti s použitím transseptálneho (TS) vodiaceho drôtu SafeSept (SafeSept, Pressure Products, Inc., USA) pri katétrových abláciách arytmogénnych substrátov s potrebou TSP u detí.
Súbor a metodika: Retrospektívna analýza 18 konzekutívnych detí (medián veku 13,5 roka [6–19], medián hmotn. 57,5 kg [19–111 kg]), ktoré podstúpili TSP s použitím TS vodiaceho drôtu SafeSept v období 2 rokov (3/2021- 3/2023). U všetkých detí išlo o abláciu akcesórnej dráhy. SafeSept hrúbky 0,35 mm s ostrým hrotom preniká bez použitia excesívneho tlaku cez fossa ovalis. Po zavedení do ĽP vytvorí atraumatický oblúk tvaru J s retroflexiou ostrého hrotu, čím bráni poškodeniu iných štruktúr. Vznik kurvatúry tvaru J je aj dôkazom, že RTG kontrastný teminálny úsek drôtu je voľne obtekaný krvou v dutine ĽP. Následne sa drôt preferenčne zavádza do ľavej hornej pľúcnej žily a slúži ako vodiaci drôt pre TS punkčnú ihlu, dilatátor a zavádzač. Po verifikácii polohy zavádzača v ĽP sa ostatné súčasti systému vytiahnu a cez zavádzač sa zasunie ablačný katéter.
Výsledky: TSP s použitím TS vodiaceho drôtu SafeSept bola úspešne realizovaná bez včasných alebo neskorých komplikácií u všetkých 18 detí. Medián trvania procedúry v celkovej anestézii bol 108 min. (50-120 min).
Záver: Na základe našich skúseností považujeme použitie TS vodiaceho drôtu SafeSept za efektívny, bezpečný a nákladovo efektívny postup prvej voľby pre TSP u detí podstupujúcich katétrovú abláciu ľavostranných arytmogénnych substrátov.