Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIÁLNÍ SELHÁNÍ A EXPANZIVNÍ PLICNÍ PROCES JAKO DŮSLEDEK KARDIOCHIRURGICKÉHO VÝKONU

K. Papugová, K. Zeman, V. Hořava ml., T. Kulík (Frýdek-Místek, Frýdek - Místek)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Diferenciální diagnostika dušnosti je denní praxí lékařů nejen interního oddělení. Nejčastější příčina je kardiální, plicní nebo se mohou kombinovat. V některých případech může být pátrání po etiologii obtížné, jak budeme prezentovat v následující kazuistice.
Kazuistika: Polymorbidní 76letá žena po valvuloplastice mitrální chlopně v roce 1970 a následně její náhradě mechanickou protézou v roce 1990 byla opakovaně došetřována na TRN klinice pro nejasný expanzivní proces levé plíce s granulacemi. Poprvé v roce 2008, kdy  konzultován i hrudní chirurg. Byla navržená dekortikace levé plíce, která nakonec kontraindikována vzhledem ke kardiální limitaci a negativnímu postoji pacientky. Od června 2009 pak opakovaně hospitalizována pro progredující dušnost s hemoptýzou, naposled v říjnu 2009 na interní JIP pod obrazem plicního edému při známkách významné plicní hypertenze. Průběh komplikován rozvojem pravostranné bronchopneumonie, na kterou nakonec pacientka zmírá. Vzhledem k nejasnému nálezu na plicích provedena sekce, jejíž závěr byl překvapující. V horní polovině levé pleurální dutiny byla nalezena zapomenutá operační rouška, která vedla ke vzniku chronické obliterující fibrózní pleuritidy s kompresí plíce a deviací srdce s následným cor pulmonale se známkami chronického selhávání.

Závěr: Opomenutí cizího tělesa v operačním poli se stává zcela vyjimečně. V literatuře jsou popsány pouze ojedinělá kasuistická sdělení.Objasnění většinou přinese až sekce, jejíž výsledek je velkým překvapením. Dle našeho mínění je prezentace takových nálezů důležitou zpětnou vazbou proto, aby k podobným případům docházelo co možná nejméně.