Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OBJEMNÝ SEPTÁLNÍ HEMATOM JAKO KOMPLIKACE RETROGRÁDNÍ REKANALIZACE CHRONICKÉHO UZÁVĚRU PRAVÉ KORONÁRNÍ TEPNY

R. Štípal, M. Poloczek, J. Kaňovský, M. Miklíková, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXXI. výroční sjezd ČKS

Klinická prezentace: 75-letá pacientka s námahovou anginou pectoris a průkazem zátěžové myokardiální ischémie s koronarografickým nálezem chronického kolateralizovaného uzávěru pravé koronární tepny. 

Průběh výkonu: elektivní katetrizační rekanalizace po antiagregační přípravě byla provedena ze dvou arteriálních přístupů. Vzhledem k selhání postupu rekanalizace antegrádní cestou bylo přistoupeno k retrográdní rekanalizaci přes septální větev odstupující z ramus interventricularis anterior. Výkon byl úspěšně dokončen technikou reverse CART s implantací dvou stentů s volným plněním distálního segmentu ACD. V závěru výkonu byla po extrakci retrográdně zavedeného vodiče a mikrokatétru patrná drobná extravazace ze septální kolaterály, bedside echo na sále neprokázalo zjevný patologický nález, zprvu bylo postupováno konzervativně.

Průběh hospitalizace: v dalším průběhu došlo k rozvoji hemodynamické nestability s nutností oběhové podpory katecholaminy a umělé plicní ventilace, při bedside echokardiografii byl zachycen septální hematom velikosti 33x25mm. Při urgentní rekoronarografii byl patrný vícečetný únik kontrastní látky do oblasti hematomu z několika septálních větví. Stav byl řešen implantací uvolnitelných coilů do jednotlivých septálních kolaterál s postupnou zástavou extravazace. Došlo ke spontánní drenáži septálního hematomu do pravé komory, při následných echo kontrolách bylo patrné zmenšování rozsahu hematomu s následnou restitucí stavu. Pacientka byla propuštěna po 11 dnech v klinicky příznivém stavu, dále je asymptomatická.

Závěr: perforace kolaterálního řečiště a septální hematom je komplikace do jisté míry specifická pro retrográdní katetrizační rekanalizace chronických uzávěrů koronárních tepen. Menší hematomy zpravidla nevyžadují léčbu, v případě rozsáhlého hematomu je efektivní léčbou embolizace kolaterál pomocí uvolnitelných coilů.