Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

MĚŘENÍ KREVNÍHO TLAKU: STANOVISKO PRACOVNÍ SKUPINY EVROPSKÉ SPOLEČNOSTI PRO HYPERTENZI V ROCE 2022

J. Siegelová, G. Cornélissen, A. Havelková, J. Dušek, L. Dunklerová, M. Pohanka, P. Dobšák (Brno, Minnesota, United States)
Topic: Cardiac rehabilitation
Type: Poster - doctors, XXXI. výroční sjezd ČKS

„Zařízení na měření krevního tlaku bez manžety: přehled a prohlášení pracovní skupiny Evropské společnosti pro hypertenzi pro monitorování krevního tlaku a kardiovaskulární variabilitu a měření krevního tlaku s manžetou“ byl publikován v J Hypertension v roce 2022.
Více než 30letá historie Neinvazivních metod kardiologie v Brně se skládala z různých mezinárodních vědeckých setkání, workshopů a kongresů, které jsou publikovány jako publikace vše v anglickém jazyce a vědecké poznatky jsou citovány po celém světě. Jedním z velmi důležitých kardiovaskulárních parametrů ve studiích bylo měření krevního tlaku u člověka ve zdraví a nemoci, regulace krevního tlaku u zdravých jedinců a u hypertenze a srovnání krevního tlaku s ostatními kardiovaskulárními parametry.
Různé techniky měření krevního tlaku bez manžety byly založeny na neinvazivním měření kardiovaskulárních parametrů. Také do našich kongresů „Neinvazivní metody v kardiologii“ byla zahrnuta analýza pulzních vln, jedna ze studií Prof. Kennera. Jak popisuje Wetterer a Kenner (1968) modely přenosového vedení mohou být použity k určení frekvenční závislost tlakové transformace včetně tzv. periferie zesílení, které je způsobeno odrazy pulzních vln. Část výsledků analýzy pulzních vln byla prezentována také v Neinvazivních metodách v kardiologii v Brně. Přístroje na měření krevního tlaku bez manžety mají specifické problémy s přesností, a to činí zavedené protokoly ověřování pro přístroje na měření krevního tlaku bez manžety nedostatečné pro jejich validaci. Proto pro diagnostiku hypertenze a klinické hodnocení krevního tlaku je potřeba nadále používat měření s manžetou.