Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KDYŽ UDĚLÁME VŠECKO, CO MÁME UDĚLAT A JEŠTĚ NĚCO TROCHU NAVÍC MŮŽEME ZACHRÁNIT ŽIVOT.

K. Kubišová (Třinec)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXI. výroční sjezd ČKS

kazuistika:

31-letá pacientka měsíc po spontánním porodu byla přeložená na naše pracoviště z neurologického oddělení pro progredující dušnost. Původně byla hospitalizace na neurologii pro bolesti krční a thorakalní páteře a pobolívaní na hrudníku.

Při příjmu udávala nemocná celkovou slabost, dušnot, pichaní na hrudi a taky pocit ,že se ji hůře mluví, objektívně byla ale bez dysfágie.

Doplnili jsme ECHO, byla zobrazená dobrá systolická funkce obou komor, bez významnější chlopenní vady, bez nepřímích známek plícní hypertenze a to i napříč temu, že ve spádu byl na RTG plíc popisován větší srdeční stín. V odběrech jsme zaznamenali mírně elevován troponin v sérii, natriuretické peptidy v normě  taky normocytární anémii s hodnotou Hb 106 g/l. 

Auskultačně bylo přítomné difusně oslabené dýchaní, proto jsme doplnili CT plíc, kde byl zobrazen objemný tumor mediastina. Nicméně v kontextě s normálným ECHO nálezem nám pořád nebyla jasná příčina dušnosti. Nemocnou jsme přeložili na onkologii, kde se druhý den po překladu její stav dramaticky zhoršil a  byla napojená na UPV při bezvědomí s generalizovanými křeči,  došlo k hyperkapnickému respiračnému selhání. Pro suspekci na  paraneoplastickou encefalitidu ji byly nasazené vysoké dávky kortikoidů, po kterých nastalo zlešení stavu. Časně bylo přistoupeno k biopsii tumoru mediastina a po druhém čtení byl diagnostikován thymom.

Závěř:

Thymom může být až polovině případů provázen s výskytem myastenia gravis, co je nervoslavalové onemocnění , klinicky heterogenné a charakterizované zejména celkovou slabosti a unavitelnosti kosterného svalstva vrátaně respiračných svalů. Život ohrozujicí komplikací je myastenická kríza, ku které došlo i u naší pacientky.

Typickou ptosu očných víček naše pacientka neměla, dominovala u ní slabost respiračných svalů. 

Dnes se po zdlouhavé léčbě pacientka teší ze svého dítětě.