Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ LÉČBA FIBRILACE SÍNÍ ELEKTROPORACÍ Z POHLEDU SESTRY

M. Glosová, H. Lásková, P. Stojadinovič , M. Macková (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:Elektroporace představuje nejnovější formu energie používanou k elektrické izolaci plicních žil. Hlavní výhody oproti radiofrekvenční energii je nížší riziko poškození okolních tkání (nervů , cév a jícnu) díky kardioselektivitě a vysoká účinnost při celkově kratší době výkonu.

Metody a výsledky:

Od 1.1.2022 do 1.9.2022 bylo provedeno na našem pracovišti celkem 395 katetrizačních ablací pro FiS a z toho 207 metodou Farapulse. Většina výkonů byla provedena v hluboké analgosedaci , navozené Fentanylem a kontinuální infuzí s Propofolem ( 2 % Propofol 0,5 – 1 ml/h na 10 kg hmotnosti pacienta) s intermitentním bolusovým podáním podle odezvy pacienta.Pacienti byli premedikováni Atropinem (1 mg i.v.) k zamezení reflexní bradykardie během ablace.Dýchací cesty byly zajištěné vzduchovodem (airway) s případnou ventilací ambuvakem. Po provedení transseptální punkce a docílení ACT nad 300 ms do levé síně byl zaveden Farawave katetr , kterým byla provedena izolace plicních žila a případná ablace arytmogenního substrátu mimo plicní žíly (zadní stěna , mitrální a kavotrikuspidální isthmus ). Po ukončení výkonu byli pacienti probuzeni na sále , a v doprovodu sestry transportováni na lůžko intermediální péče. Celková doba výkonu zpravidla nepřesahovala 40 – 80 minut.

Závěr:Závěrem bychom chtěli poukázat na výhody ablace fibrilace síní metodou Farapulse, kdy dochází k izolaci plicních žil a arytmogenního substrátu mimo plicní žíly bez poškození okolních tkání.Hlavní výhodou je rychlost a efektivita výkonu.Zastoupení sestry během výkonu a péče o pacienta, jsou velmi důležitou součástí ablace.