Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U PACIENTA SE SRDEČNÍ PODPOROU IMPELLA

M. Šulc, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXI. výroční sjezd ČKS

Systém Impella je minimálně invazivní nepulsatilní krátkodobá podpora oběhu, která se stále více používá k překlenutí kritického stavu spojeného s těžkým selháním levé srdeční komory. Z ošetřovatelského hlediska je spojena s celou řadou specifických postupů.
Zdravotní sestra, která pečuje o nemocného s podporou Impella musí být obeznámena s principy fungování této moderní technologie. Nutná je znalost obsluhy přístroje, jeho sestavení a zprovoznění a také příprava pacienta před zavedením podpory včetně jeho edukace. Někdy je potřeba i asistence lékaři při implantaci systému. Zcela nezbytná je také znalost nejrůznějších chybových hlášení a alarmů systému či včasná reakce na vzniklou komplikaci. Souběžně se sledováním vlastní mechanické podpory je nezbytná i monitorace hemodynamického stavu, kontrola koagulačních hodnot a krevního obrazu, sledování tkáňové oxymetrie NIRS či volémie a stavu vnitřního prostředí. V dnešní době se systém Impella také nezřídka kombinuje s další mechanickou oběhovou podporou, jako je například ECMO.
Využití mechanické srdeční podpory Impella u indikovaných pacientů zajišťuje jejich hemodynamickou stabilitu a díky správné ošetřovatelské péči může sestra předcházet vzniku komplikací a přispět k zajištění komfortu pacienta.