Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM RT3DE V CÍLENÉ RESYCHRONIZAČNÍ LÉČBĚ V ČASNÉM OBDOBÍ PO KARDIOCHIRURGICKÝCH OPERACÍCH

F. Straka, J. Pirk, V. Vančura, R. Čihák, M. Pinďák, T. Marek, P. Lupínek, M. Zeman, J. Škrobáková, J. Skibová (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl :
Zhodnocení cílené resynchronizační léčby (CRT) založené na RT3DE v časném období (do 72 hodin) po kardiochirurgických operacích u pacientů s EF ≤ 35%, QRS ≥ 150 ms, nebo 120 až 150 ms a s mechanickou dyssynchronií levé komory srdeční.
Soubor a metodika :
Prospektivní randomizovaná studie založená na RT3DE a na optimalizované sekvenční (DDD) stimulaci u pacientů po kardiochirurgických operacích. DDD epikardiální stimulace (Medtronic coaxial epicardial leads 6495) byla prováděna pomocí modifikovaných Medtronic INSYNC III kardiostimulátorů. A-V a V-V intervaly byly optimalizovány pomocí PW transmitrálního průtoku a měření VTI LVOT. K hemodynamickým měřením jsme použili S-G katetr.
Výsledky :
Na základě RT3DE byli do studie zařazeni pacienti se  systolic dyssynchrony indexem (SDI) více než 7 % a elektroda na levou komoru srdeční byla peroperačně umístěna do místa nejpozději aktivovaného segmentu dle RT3DE parametrického zobrazení. U nemocných s ICHS nebo významnou chlopenní vadou (14 mužů a 4 ženy, průměrný věk 68 let), kteří podstoupili kardiochirurgickou operaci, měla biventrikulární (BIV) (CO 6,35 l/min,CI 3,31 l/min/m²) a levokomorová stimulace (LV) (CO 5,84 l/min,CI 3,05 l/min/m²) statisticky významně vyšší hodnoty CO a CI než stimulace pravokomorová (RV) (CO 5,4 l/min, CI 2,86 l/min/m²). Mezi biventrikulární a levokomorovou stimulací nebyl nalezen statisticky významný rozdíl (BIV vs RV p ≤ 0,01; LV vs RV p ≤ 0,05; BIV vs LV = ns).
Závěr :
SDI dle RT3DE více než 7 % a stanovení nejpozději aktivovaného segmentu LK na základě RT3DE parametrického zobrazení je novým přístupem v cílené CRT u nemocných s dysfunkcí levé komory srdeční. Cílená a optimalizovaná CRT má u nemocných v časném období po kardiochirurgických operacích lepší hemodynamické výsledky než standardní stimulace pravokomorová.
Práce byla podpořena grantem IGA MZ ČR  NR/9384-3/2007.