Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TEST NA NAKLONĚNÉ ROVINĚ - HRAJE POVOLÁNÍ KLIENTA NĚJAKOU ROLI?

Z. Hrabovská, P. Špetíková (Ostrava)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

Úvod.
Polohový test (HUTT – head up tilt test) představuje důležitou součást vyšetření kolapsových stavů. Po adekvátním odběru anamnézy (dehydratace, pády, psychická tenze) a vyloučení neurologických příčin je u těchto pacientů indikováno podrobné kardiologické vyšetření. Jeho součástí je právě polohový test.
Materiál a metody.
Polohový test je založen na sledování vitálních funkcí a reakci organizmu na prudkou změnu tělesné polohy. Provádí se na speciálním lůžku. Po klidové fázi v horizontální poloze následuje stresová fáze se sklopením lůžka pod úhlem 60-ti stupňů. Během vyšetření je sledována tepová frekvence, neinvazivně krevní tlak a stav vědomí.  Neodmyslitelným atributem vyšetření je správný odběr anamnézy.
Výsledky.
V posledních třech letech bylo na našem pracovišti provedeno průměrně 114 polohových testů ročně. Prezentována je krátká kazuistika s cílem objasnit význam anamnestického odběru dat, který je schopen významně ovlivnit interpretaci výsledku. Autorky se dále zamýšlejí nad zajímavým vlivem pracovní anamnézy na skladbě svých klientů.
Závěr.
Polohový test se podílí na komplexním vyšetření pacientů s kolapsovými stavy. Pohled na klienta z hlediska pracovní anamnézy hraje svoji roli, ale