Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLINICKÝ DOPORUČENÝ POSTUP PREVENCE KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ

J. Doležel, D. Jarošová (Ostrava)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiologických sester a spřízněných profesí

Preventivní péče poskytovaná kardiologickými sestrami vede u nemocných ke snížení kardiovaskulárního rizika. Jednou z možností je využití klinických doporučených postupů  zaměřených na stanovení a řízení kardiovaskulárního rizika. Cílem prezentovaného projektu je vytvořit metodou transkontextuální adaptace klinický doporučený postup Prevence kardiovaskulárních onemocnění  a ověřit jeho použitelnost v klinické praxi.  
Výchozí klinické doporučené postupy zaměřené na prevenci kardiovaskulárních onemocnění byly vyhledávány na základě klíčových slov (stanovených dle struktury PIPOH) a na základě definovaných kritérií pro rešeršní strategii a třídění. Dokumenty byly vyhledávány v elektronických databázích a na webových sídlech odborných společností v anglické a české verzi za období 10 let. Po stanovení základního souboru byla realizována analýza klinických doporučených postupů - instrumentem AGREE II (metodologická kvalita klinických doporučených postupů) a nástroji ADAPTE (kvalita obsahu, intervencí, důkazů a přijatelnost klinických doporučených postupů).  
Pilotní ověřování adaptovaného klinického doporučeného postupu proběhne na dvou ostravských kardiologických odděleních, pro které budou zpracovány výstupy projektu formou návrhu a doporučení. Po pilotním testování a vyhodnocení bude dopracována finální verze adaptovaného klinického doporučeného postupu doplněná o zkrácenou verzi pro klinickou praxi a o „uživatelsky přátelskou“ verzi pro pacienty. Adaptovaný a ověřený klinický doporučený postup Prevence kardiovaskulárních onemocnění bude nabídnut k praktickému využití odborné kardiologické společnosti a kardiologickým oddělením na území České republiky.
Předpokládá se, že implementace klinického doporučeného postupu by měla vést ke snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění a ke zmírnění negativních projevů u pacientů, kde se již onemocnění projevilo.