Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ CT ANGIOGRAFIE PŘI REKANALIZACI CHRONICKÉHO UZÁVĚRU ŽILNÍHO BYPASSU

P. Hájek, T. Adla , K. Táborská, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod. Zlatým standardem v zobrazení věnčitých tepen zůstává v běžné klinické praxi koronární angiografie. Limitací tohoto výkonu je nemožnost přesného zobrazení délky okluze a povodí distálně od uzávěru. CT angiografie je schopna tyto limitace v některých případech překonat.
Popis případu. Uvádíme popis případu pacienta, u něhož byla provedena koronární angiografie pro recidivu námahové anginy pectoris devět let po kardiochirugické revaskularizaci. Vyšetření prokázalo uzávěry ramus interventricularis anterior (RIA),  pravé věnčité tepny (ACD) i žilních bypassů k RIA a ACD. Před rozhodnutím o dalším léčebném postupu byla provedena CT angiografie. Zde zobrazen pouze krátký uzávěr jinak kvalitního bypassu k RIA, bez další stenozy (viz obr). Na základě tohoto nálezu indikován pokus o katetrizační rekanalizaci. Bypass byl úspěšně otevřen a ošetřen uložením lékového stentu. Po výkonu došlo k vymizení obtíží pacienta. Kontrolní zátěžová scintigrafie neprokázala poruchu prokrvení myokardu, proto bylo dale postupováno konzervativně.
Závěr. Na tomto případě jsme ukázali výhodu CT angiografie při zobrazení délky uzávěru a periferie cévy za uzávěrem. CT angiografie může být důležitým pomocným nástrojem při rozhodování o léčebné strategii revaskularizace některých komplexních případů.